Възможно ли е да се храним здравословно и евтино? Да – хрупайте… лук!
В зелето пък има вещества, съдържащи сяра, които защитават организма от рак
Публикувана: 21 Sep 2020 | 9:32

В днешно време човек може да се храни здравословно, без това да се отразява негативно на семейния бюджет. Пред шведското издание „Svenska Dagbladet” диетологът Кристина Андерсон разказва за седем евтини и полезни продукта.

 

Тя съветва в храната непременно да се добавя лук – той съдържа витамини и полезни вещества, а освен това има и антибактериален ефект. Червеният лук е особено богат на антиоксиданти.

 

В зелето има вещества, съдържащи сяра, които защитават организма от рак. Хора със стомашни проблеми трябва да използват този продукт в сготвен, а не в суров вид, съветва лекарят.

 

Картофите са подходящи при диети, тъй като този зеленчук дава най-добре усещане за ситост, подчертава Андерсон.

 

Полезни за здравето са също кореноплодните. Морковите, пащърнакът и различните видове цвекло съдържат много минерали и са добър източник на въглехидрати и фибри.

 

Овесът съдържа специален вид здравословни фибри, наречени бета глюкани, които имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар и холестерола. Диетологът съветва да се ядат пълнозърнести храни, тъй като те са по-хранителни.

 

Бобовите растения като боб, нахут и леща са изключително богати на протеини и минерали. Андерсон подчерта, че консервираните зърна не губят хранителната си стойност, но струват малко по-скъпо.

 

Яйцата също съдържат много хранителни вещества. Диетологът ги определи като естествени мултивитамини, тъй като в тях в малки количества се съдържат почти всички витамини и минерали, от които човек се нуждае, а също така имат много здравословни мазнини и антиоксиданти, съобщава "Монитор".

Коментари ( 0 )