IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
13:27 | 7 август 2015
Обновен: 23:58 | 6 април 2024

Бум на телефонни измами във Варна

Пострадалите - възрастни жени

По материала работи: Златина Добрева
Бум на телефонни измами във Варна

Както вече "Черно море" писа, 84-годишна варненка стана поредната жертва на телефонни измамници, като даде близо 19 хиляди лева на непознати.
Възрастната жена се вързала на до болка познатия номер с близък, пострадал при катастрофа.

По обяд непознат се обадил на пенсионерката. Съобщил й, че дъщеря й е пострадала в автомобилна катастрофа и са необходими 18 800 лв. за лечението. Възрастната жена предала парите на непознат мъж, като ги поставила в пликове и ги хвърлила през балкона на жилището си в кв. "Чайка".

 

 

Друг случай, на  05 август, между 11:30 и 12:00 ч., в телефонен разговор по домашен телефон неизвестно лице е въвело в заблуждение 72-годишна жена от кв. Виница. Представяйки се за майор Костов непознатия й съобщава, че синът й е тежко пострадал при пожар в Балчик и я насочва да се обади на тел. 112, за повече подробности и за да я свържат с военна болница. Възрастната жена се е опитала да набере спешен телефон 112, но линията отсреща не е била затворена, при което мним оператор” потвърждава информацията за инцидента и я свързва с друг мъж, който се представя за д-р Бошнаков от военна болница.

 

Той й обяснява, че състоянието на сина й е много тежко и ще се наложи ампутация на краката. Възрастната жена попитала уведомена ли е снаха й, при което мнимия докрор обяснил, че тя е вече в болницата и заедно със дъшеря й са давали кръв. Слушалката е поета от жена, която в плачейки силно обяснявала на потърпевшата колко зле е брат й. Мнимия д-р Бошнаков обяснил, че се налага спешна операция, за която са нужни 15 000 лв. за скъпоструващи планки, като на домашния й адрес ще изпратят служител от здравната каса, на който да предаде парите. Около 14:00 ч., пред входната врата на дома си, възрастната жена предава на непознато лице 5100 лв. Сигналът за случая е подаден в РУМВР на 06.08.2015 г.  

 


От ОДМВР Варна съобщиха и за друг случай, в който  около 12:25 ч. на 06.08. т.г. е съобщено, че в телефонен разговор 86-годишна жена е въведена в заблуждение, че дъщеря й е пострадала в ПТП и са необходими 10 000 лв. за лечение. Възрастната жена е хвърлила през балкона на жилището си в ЖК “Младост” плик с 3200 лв. Образувано е досъдебно производство.

 

Коментари

Новини Варна