IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Крими
15:49 | 9 юли 2020
Обновен: 06:00 | 28 март 2024

Обвиняем за пране на пари в особено големи размери остава в ареста във Варна

Това стана след уважено от съда искане на Окръжната прокуратура

По материала работи: Ставри Таргов
Обвиняем за пране на пари в особено големи размери остава в ареста  във Варна

41-годишният Атанас В., който е бил привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура във Варна за пране на пари в особено големи размери, като случаят е особено тежък, остава в ареста. Днес с определение състав  на Варненския окръжен съд е одобрил искането на прокуратурата за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

До произнасянето на съда обвиняемият бе задържан до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.
Инкриминираната сума от 411 750 лева, която според обвинението Атанас е „изпрал“ в съучастие с баща и син, негови помагачи в тежкото криминално деяние, е придобита чрез компютърна измама и данъчни престъпления. Престъпната дейност е извършвана от юни 2019 г. до 6 юли 2020 год.

 

На два пъти чрез съучастниците си – баща и син, задържаният под стража  Атанас получил парични средства, за които знаел, че са придобити чрез престъпления. 

 

На 6 юли тази година, малко след като изтеглил 285 000 лева от банка в Пловдив, 41-годишният мъж от Провадия бил задържан и конвоиран във Варна. При обиск у него са намерени още 11 000 лева.

 

В престъпната схема била използвана и фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако.

 

След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество Г.Н. се разпоредил с цялата сума. 20 000 евро изтеглил в брой, а останалата част наредил по сметка на физическо лице – един от помагачите на Атанас.

 

Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане по системата SWIFT за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама.

 

Разследването по образуваното досъдебно производство в Окръжната прокуратура във Варна било възложено на следовател от Националната следствена служба поради фактическата и правна сложност.

 

Случаят бил регистриран в Евроджъст като казус и по него била проведена среща с главния прокурор на Княжество Монако и съдия-следовател по наказателното дело,  водено в Княжеството за  компютърна измама.

 

Атанас В. е осъждан четири пъти. В криминалните среди той бил известен с прякора си Патката.

 

Престъплението, в което е обвинен от Окръжната прокуратура във Варна, е тежко умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

 

Действията по разследването продължават.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна