IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
16:33 | 13 юни 2018
Обновен: 09:57 | 20 март 2024

Независимият британски режисьор Стивън Симпсън представя „Нито вълк, нито куче“ във Варна

По материала работи: Пламен Янков
Независимият британски режисьор Стивън Симпсън представя „Нито вълк, нито куче“ във Варна

Успехът на филма на шотландкския кинопродуцент Стивън Люис Симпсън “Нито Вълк - нито Куче” (Neither Wolf nor Dog) е против всякаква логика и по-специално тази на Холивуд. Филмът е финансиран от публиката, заснет за 18 дни в най-бедните части на Щатите, с много малък екип и 95-годишен главен актьор. Продуцентът на филма Стивън Л. Симпсън премести компанията си от Лос Анджелис в България и ще представи лично "Нито Вълк - нито Куче" пред публика във Фестивален и конгресен център Варна.
 

Симпсън е независим филмовпродуцент със страст към културата и живота на индианците. Режисьорът започва кариерата си в студиото на Роджър Корман и до днес следва някои от принципите на култовия режисьор, сценарист и продуцент.

 

Филмът е по едноименния бестселър на Кент Нърбърн и писателят сам се обръща към Симпсън след празните обещания на продуценти от Холивуд. Филмът продаваше повече билети от много Холивудски продукции в САЩ, рейтингът на филма е с по-висока оценка на публиката, от който и да било в момента филм в Щатите. Без намесата на голяма компания за разпространение, продукцията има по-голям релийз от носители на награди на филмовия фестивал в Кан - “Аз, Даниел Блейк” и шведския филм “Площатадът”. От много години насам това е най-успешният филм за индианци, и има най-дългия релийз в Щатите от всички филми за 2017 година. Екранизацията има висока културна стойност и смели кадри, които да заглушат гласа на белия човек и карат зрителя да се вслуша в извисената мъдрост на индианците. Индианските народи имат специфични традиции и история, които са далеч от нашите порядки, но много близо до общочовешките ценности и естествения ритъм на природата. Съвсем скоро се очаква публика във Варна да преживее историята на хората от племето Лакота. Премиерата е на 15-и юни от 20:00ч.


Главният герой, Дейв Белоглав Орел (Dave Bald Eagle), почина през 2016 година на достолепната възраст от 97 години. В онзи момент вестта за неговата смърт беше най-четената история на BBC в целия свят.

 


 

През дългия си живот той е имал десетки филмови роли като в носителя на Оскар, “Танцуващият с вълци“, на режисьора Кевин Костнър. Белоглав Орел е внук на вожда Белия Бик, който се е сражавал в прочутата битка при Литъл Бигхорн през 1876 година. Обучавал е известния киноактьор Ерол Флин как да държи оръжие и да язди с правилна стойка, а актрисата Мерилин Монро не веднъж е била пленявана от танцовите умения на индианския вожд и негов танцов партньор. Бил е инструктор и на звездата Джон Уейн, а уменията му не се изчерпват с конна езда и стрелба. Дейв Белоглав Орел има сребърна Звезда за службата си във Военновъздушните сили на САЩ, след като бива изоставен полужив на бойното поле при битката за Нормандия.

 

Кристофър Суийни (Christopher Sweeney), другият главен актьор, е награден със Сребърна Звезда за войната в Персийския залив. Но всъщност човекът, който е прекарал най-дълго време на фронта, въпреки че не е служил в армия, е актьорът Ричард Рей Уитман (Richard Ray Whitman), който попада в 71-дневната окупация на Уондъд Ни през 1973 година. Всеки от актьорите във филма впечатлява с невероятно изпълнение и игра, а Дейв Белоглав Орел влага цялата си душа в тази последна роля. “Харесва ми да бъда част от ново поколение филмови продуценти, което не се води по правилата на старата система, каквато е Холивуд.” - казва още Симпсън.

 

“Момента, в който финалните надписи излязат на екрана, героите на този скромен, финансиран от публиката игрален филм, са вече на практика незабравими. Филмът е изключително тежък, но не и депресиращ.”

Коментари

Новини Варна