IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
16:16 | 21 юни 2018
Обновен: 03:31 | 19 март 2024

Зоро поздрави варненци за Международния ден на музиката

Във флашмоб за празника се включи част от екипа на най-новия мюзикъл на Операта в морския град

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Двама от тримата изпълнители, одобрени за ролята на Зоро в едноименния мюзикъл на ТМПЦ-Варна, се включиха във флашмоб в центъра на града, посветен на международния ден на музиката. Облечени в черните одежди на популярния герой и с шпаги в ръце те впечатлиха минувачите. „Тази роля е голямо предизвикателство за мен,тъй като няма момче, което не мечтае да бъде Зоро.  

 

Искам да поканя варненци и гостите на града да дойдат на премиерата в летния театър на 28 юни и да станат част от това незабравимо събитие“ – заяви  Велин Михайлов.

 

Той споделя, че малко повече от месец му е отнела подготовката за ролята, тъй като на сцената трябва да пее и танцува и дори да демонстрира умения по фехтовка. За да се представят добре с шпагата актьорите в мюзикъла „Зоро“, както и миналата година  в „Тримата мускетари“ се е погрижил Николай Дериволков.

 

Във флашмоба за международния ден на музиката се включи и диригентът  на „Зоро“ и на другия нов мюзикъл, който бе представен за първи път пред публиката в летния театър снощи – „Да пееш под дъжда“ - Страцимир Павлов. „Това са два много различни спектакъла, които се оказаха голямо предизвикателство за нас. Докато в „Да пееш под дъжда“ стилът е джаз, то в „Зоро“ музиката е фламенко, с китари, много страстна испанска музика. Такава досега не сме правили в операта, в нито един от проектите не се е налагало. Тя позволява много импровизации, циганска музика е в крайна сметка, но е украсена с нюансите на испанската култура. Много е красива и романтична, страстна и въздействаща“ – коментира той.

 


 

По повод деня на музиката, Страцимир Павлов припомни сентенцията, че който пее, зло не мисли. „Това е синтезът на всички философии, които се борят със злото. Музиката е това, което обединява, носи мир и хармония между хората.  Аз й се посветих без да се замислям. От музикантско семейство съм и до ден днешен  не мога да дишам без музика“, обобщи диригентът на варненската опера.
 

Международният ден на музиката днес се отбелязва с различни прояви в над 350 града от 120 страни по света. За първи път е честван през 1982 г. във Франция. Основното послание е, че музиката е уникален език  за общуване между хората.


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Шест премиери са предвидени в „Опера в Летния театър“

 

Коментари

Новини Варна