IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:44 | 10 ноември 2019
Обновен: 08:13 | 17 април 2024

Изложба на Михалис Гарудис представя галерия “Графит”

Българският художник от гръцки произход е емигрант в България и Унгария

По материала работи: Слав Велев
Изложба на Михалис Гарудис представя галерия “Графит”

Една интересна среща с изкуството предстои на варненци в творбите на Михалис Гарудис. Негова изложба подрежда галерия “Графит”. Българският художник от гръцки произход е емигрант в България и Унгария. Откриването е на  14 ноември (четвъртък) от 18:30 часа. Михалис Гарудис е роден в Дидимотико, Гърция, през 1940 година. От 1948 до 1986 година е емигрант в България и Унгария. В София завършва Художествената академия, специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. Гарудис участва с успех във всички Общи художествени изложби в столицата и страната. През 1971 година той урежда първите си самостоятелни изложби съответно в София и Париж. От 1986 година живее в Солун и излага свои творби във Виена, Люксембург, Кан, Мексико, Мадрид, Париж и Ню Йорк. Частни колекционери от Италия, Япония, Франция, Гърция и България притежават негови композиции. Още от студентските си години навлиза в кръга на изявени български интелектуалци и става един от тях. Общува с големите актьори Йордан Матев и Спас Джонев, близко приятелство го свързва с Въло Радев, Стефан Данаилов, Христо Тотев, Любомир Левчев, който открива първата му изложба в галерията на Съюза на българските художници на ул. „Шипка” 6 и му е посветил проникновени стихове.

 

„По софийските павета си търся отминалата младост – твърди известният гръцки художник – Тръгнах от София, стигнах до Солун, но никога не можах да се отскубна от едното място и да се присадя на другото”.

 

Четете още: Малките певици от народен хор „Българче“ пяха с Нина Николина

Коментари

Новини Варна