IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
14:07 | 5 декември 2019
Обновен: 17:59 | 24 април 2024

Най-новите си експонати показа Военноморският музей

Изложба представя редки експонати, повечето от които - дарения

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Традиционната годишна изложба  на Военноморския музей „По пътя към морската история 2019“ тази година показа редки експонати, повечето от които са дарения. Откупките са малко, но ценни, каза директорът Марияна Кръстева. Сред постъпилите през годината дарения в музейния фонд са артефакти на емблематични и малко познати за българската история личности, техника и снаряжение. Сред експонатите се отличават рядък немски подводничарски знак от периода на Първата световна война, какъвто са имали някои от първите български подводничари, преминали подготовката си в Германия, прибор за управление на стрелба – част от оборудването на военни кораби в края на ХХ век и модел на китайски кораб тип „разрушител“, отбеляза още директорът.

Посетителите ще имат възможността да видят мъжки и дамски униформи на офицери от военния флот, служители на СО „Воден транспорт“ и МВР, използвани в различни периоди от новата история. Сред тях са униформи на адм. Васил Янакиев, командвал флота от 1972 г. до 1990 г., дарение от сина му Георги Янакиев, както и на капитан далечно плаване Ангел Прокопиев. Историята на военноморския флот и водния транспорт е допълнена с любопитни снимки, документи и отличия.

 

Ветерани от търговския и военния флот, както и дарители присъстваха на откриването на изложбата. „Тя идва да покаже малките стъпки, по които вървим, защото сами не можем да правим история, без участниците в нея, уточни Кръстева. За да стигнем до събитията така, както са ги видели участниците, можем да го сторим заедно с наследниците – децата, внуците, приятелите им и институциите“.

 

Сред експонатите са лични отличия на служители и дейци на морското дело, летателната книжка на първия командир на полет от ескадрила – полковник от резерва Димитър Георгиев. Има няколко униформи, сред тях – и дамски. Има карта на света, която е поръчана и изработена от специалист от хидрографска служба в началото на 80-те години. Бяха връчени грамоти и свидетелства на дарителите в знак на признателност за опазването на морското историческо наследство.

 

Изложбата „По пътя към морската история 2019“ може да бъде разгледана във Военноморския музей до края на февруари 2020 г.

 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

160 доброволци от Варна си дадоха среща със свои предшественици

Коментари

Новини Варна