IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
11:33 | 10 февруари 2020
Обновен: 03:27 | 26 март 2024

Два ТИР-а с декори, костюми, обувки, перуки и грим – сред изненадите на ММФ - 2020

Какви са акцентите в Опера в Летния театър като модул от новото „Варненско лято“

По материала работи: Слав Велев
Два ТИР-а с декори, костюми, обувки, перуки и грим – сред изненадите на ММФ - 2020

Нови заглавия, изненадващ прочит на вече играни музикални спектакли и детайлно завръщане към стари епохи с два ТИР-а декори, костюми, обувки, перуки и грим – така ще ни изненада тазгодишното издание на най-стария музикален фестивал в България - Музикалният. XI-та Опера в Летния театър от 18 юни до 22 август включва много разнообразни събития в жанровете опера, мюзикъл и балет, като премиерните заглавия са част и от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020. Това каза на среща с журналисти Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Залагаме високо ниво още в началото с „Аида“ от Верди, емблематичната постановка на Франко Дзефирели, един от най-големите режисьори на всички времена. На 18 юни и 20 август, за пръв път в България, в пълния й блясък ще покажем неговата „Аида“.

 

 

Благодарение на партньорството ни с фондация „Музика Чивика“ и нашия консултант Давиде ла Болита, постановката на Дзефирели ще бъде достоверно пресъздадена във всичките й детайли, включително декори, костюми, обувки, перуки и грим, които ще пристигнат във Варна с два ТИР-а. Първият спектакъл ще дирижира Джанна Фратта, която по Коледа ни впечатли в мултимедийния проект „4 Х 4“, а за втория спектакъл на диригентския пулт ще застане Светослав Борисов, нашия доскорошен главен диригент, който сега работи в Германия. Подбрали сме изключителен солистичен състав: Габриела Георгиева – Аида, Даниела Дякова – Амнерис, Валерий Георгиев – Радамес. За 20 август имаме вече потвърждение за участие в ролята на Радамес на световноизвестния български тенор Камен Чанев, който е пял тази партия в същата постановка на Франко Дзефирели на Арена ди Верона.

 

Следващото премиерно оперно предложение е „Кармен“ от Бизе на 16 юли, в модерния режисьорски прочит на Академик Пламен Карталов, събрал овациите на критиката и публиката в Япония. Под диригентството на Лоренцо Бизарри, в ролята на Кармен, за пръв път във Варна ще гостува нашумялото румънско мецосопрано Фиорентина Соаре, отличена с награди от почти всички престижни международни конкурси през последните две години. Нашият именит съгражданин, блестящият тенор Иван Момиров ще бъде Дон Хозе, една от неговите коронни роли, а като Микаела ще посрещнем забележителното италианско сопрано Елена Росси.

 

На 11 август предстои премиера на операта „Макбет“ от Верди, която подготвяме в колаборация с Националната опера и балет на Северна Македония, с режисьор Деян Прошев и диригент Бисера Чадловска. В ролята на Лейди Макбет ще аплодираме световната оперна прима Александрина Пендачанска, а в образа на самия Макбет ще се превъплъти друг звезден български глас – баритонът Кирил Манолов.

 

Вярна на своята страст към мюзикъла, Варненската опера продължава да разширява репертоара си с популярния жанр. Предизвикателството сега се нарича „Чаплин“, като световната премиера в Лондон и българската премиера във Варна излизат в една и съща година. Датите за Варна са 30 юни и 12 август. Създаден от композитора Крис Къртис и либретиста Томас Михън, мюзикълът разказва за пътя на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. Нашата постановка е дело на най-добрия български тандем в областта на мюзикъла - режисьора Борис Панкин и диригента Страцимир Павлов. Ролята на Чаплин е запазена за Мариан Бачев, който играе във всички постановки на Борис Панкин, а останалите артисти ще станат известни след кастинга на 29 февруари.

 

На 14 август във Варна, също за пръв път на българска сцена, ще излезе и премиерата на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, с режисьор Петко Бонев и диригент Страцимир Павлов. Автор на адаптацията и оркестрацията на мюзикъла е композиторът и диригент Данко Йорданов, син на заслужилия варненски балетен тандем Галина и Стефан Йорданови.

 

В модула балет предвиждаме две събития. На 6 юли е планирана голяма Балетна гала с имена от световния балетен подиум, която по традиция поставя Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера. В негова хореографска редакция ще бъде и премиерата на 11 юли на знаковата в света на балета творба „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

 

Нашият екип ще даде всичко от себе се, за да превърне тези и всички останали събития от Опера в Летния театър в преживявания, които вълнуват и дълго се помнят, отбеляза още Даниела Димова.

 

Кои са големите победители на наградите „Оскар” 2020

Коментари

Новини Варна