IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
09:41 | 22 май 2020
Обновен: 15:01 | 27 февруари 2024

Варненската опера ще ни повдигне духа с български песни от Балкона в навечерието на 24 май

В събота, 23 май солистите й ще призоват съгражданите си на площада да изпеят заедно „Върви, народе възродени!

По материала работи: Ставри Таргов
Даниела Димова

Държавна опера - Варна, кани варненци да се поздравят за Деня на българската култура 24 май  в неговото навечерие – в събота, 23 май от 18:00, когато поредицата Арии от Балкона ще бъде посветена изцяло на българската песен.

 

„Искаме с нашите изпълнения да прегърнем вярната си публика за най-българския празник - признава директорът на Театрално-музикален продуцентски център - Варнаq Даниела Димова. - Искаме да предадем духа на българщината от песните на нашите велики композитори.

 

Вярваме, че ще докоснем хората с искреното си вълнение и ще бъдем много щастливи, ако всички заедно изпеем „Върви, народе възродени! Елате на площада до шадраваните в събота, нека да пеем заедно, за да погледнем по-ведро напред!“ - призовава Даниела Димова.

 

 

На Балкона на историческата сграда на Театъра и Операта ще излязат солистите на Държавна опера - Варна, Мария Павлова (сопран), Даниела Димова (сопран), Бойка Василева (мецосопран), Арсений Арсов (тенор), Иво Йорданов (баритон), Евгений Станимиров (бас). На пианото ще им акомпанира Веселина Маринова.

 

 

Програмата няма да остави безучастно нито едно българско сърце. Ще звучат песни, любими на всички – от азбукарчета до учители, песни – икони на българския дух.

 

 

Солистите ще изпеят заедно „Химн на народните будители“ с текст и музика на бележития варненец, композитора Добри Христов. Ще чуем и още две прекрасни негови песни - „Хайдушка песен“ по стиховете на Яворов в изпълнение на Евгений Станимиров, и „Девойче“ по текста на Цанко Церковски в изпълнението на Мария Павлова и Арсений Арсов. Всички солисти ще поднесат с много чувство докосващата носталгични струни „Къде си, вярна ти любов народна“ по текст и музика на възрожденеца Добри Чинтулов.

 

 

А на финала със сигурност ще се включат и зрителите на площад „Независимост“, за да изпеят задно със солистите Химна на Кирил и Методий, написан така вдъхновено от композитора Панайот Пипков по стиховете на Стоян Михайловски, че се превръща във вечна емблема на 24 май.

 

Станете част от емоцията на съботния площаден концерт, бъдете пред официалния вход на Театъра или гледайте онлайн на Фейсбук страниците на ТМПЦ и Държавна опера – Варна.

 

Последвайте Facebook страницата на Държавна опера Варна / State Opera Varna и гледайте на
живо стрийминг на концерта на 23 май в 18:00!

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна