IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
15:16 | 27 май 2020
Обновен: 03:56 | 25 февруари 2024

Операта и Театърът канят малките варненци на спектакли на открито за Деня на детето

На 1 и 3 юни ще отвори врати за най-малките зрители новата Лятна сцена „Зад Театъра“

По материала работи: Ставри Таргов
Операта и Театърът канят малките варненци на спектакли на открито за Деня на детето

Детският празник е слънчева възможност деца и родители да бъдат заедно в общуването с изкуството. Затова 1 юни е денят, в който ТМПЦ – Варна, за пръв път ще отвори вратите на новата Лятна сцена „Зад Театъра“.

 

Първият спектакъл - „Приключения опасни със герои сладкогласни“ е един от най-гледаните и обичани спектакли за деца на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, който от 2018 г. превзе сърцата на малчугани и родители. Мюзикълът за деца и възрастни по текст на Недялко Йорданов с музиката на Хайгашод Агасян е в постановка на Костадин Бандутов.

 

Зрелищните цветни костюми и сценографията са работа на Даниела Николчова, музикален педагог е Малина Михалкова, а шеметните танци са с хореографията на Георги Енчев – Гош.

 

В забавните роли на домашни и горски птици и животни влизат любимите варненски актьори Цветина Петрова, Стоян Радев, Николай Кенаров, Константин Соколов, Станислав Кондов, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Свилен Стоянов, Валентин Митев.

 

„Приключения опасни със герои сладкогласни“ е прекрасна музикална пиеса за деца и възрастни, които не бързат да пораснат. В нея, разбира се, накрая доброто побеждава, а постановката е толкова харесвана от малчуганите, защото те биват въвлечени в спектакъла и стават активни участници в действието, като застават на страната на доброто.

 

 

Празникът ще продължи на 3 юни отново на Лятна сцена „Зад Театъра“ с продукцията на Държавна опера – Варна, „Приказка за деца“ по Чайковски. Спектакълът е по произведения на великия руски композитор Чайковски и пренася зрителите в света на едно малко момче, който изведнъж се оказва озарен от музиката.

 

Историите ще разказва любим актьор -  Стоян Радев, а в разказа му ще се появяват пъстри персонажи - кукли, дървени войничета, чучулиги и… много детски мечти.

 

 

Участват Константина Тодорова – фагот, Радостин Златинов – кларинет, Лъчезар Апостолов – валдхорна, Надежда Енчева – обой и Красимира Аскерлакова – флейта. Духовият квинтет ще изпълни пиесите от програмния цикъл на П. И. Чайковски „Детски албум”, написан през май 1878 г. Историята на създаването му е много лична - композиторът пише този опус за седемте деца на сестра си Александра.

 

Стиховете и картините, които изобразяват миниатюрите в опуса, са източник на вдъхновение за детското творчество, развиват образното мислене на децата, а и позволяват интегрирането на различни видове изкуство в интерпретацията. Тези пиеси се прелестна илюстрация на сентенцията на Чайковски, че цветята, музиката и децата са най-добрата украса на живота.

 

Елате с вашите малчугани на 1 и 3 юни от 18:00 на новата ни Лятна сцена „Зад Театъра“, за да споделим с усмивка празника на нашите деца!

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна