IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
13:25 | 15 юли 2020
Обновен: 03:37 | 21 април 2024

Днес е роден Кирил Шиваров - яркото дарование на Варна

Той няма деца. Неговият племенник, капитан Йордан Шиваров, живее в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Днес е роден Кирил Шиваров - яркото дарование на Варна

На 15 юли 1887 година е роден Кирил Шиваров. Той е сред национално значимите личности, родени във Варна.

 

Началото

Баща му Александър Шиваров е варненски мебелист и дърворезбар, създал мебелите в двореца Евксиноград и иконостаса на Катедралата.  Учи в Художествено училище за приложни изкуства в Прага,  после специализира в Художествената академия във Виена. През месец  май 1917 г. става първият български автор, който открива самостоятелна скулптурна изложба в България.

 

Творчеството
 

Дълго време неговото творчество и труд са забравени, но през последните  десет години интересът към тях е силен, организират се редица изложби, издават се книги, редовно във Варна се провеждат и пешеходни турове за запознаване с  историята на забележителните сгради. Пластични и монументални творби на Шиваров има във Варна, София и в цялата страна. ред тях са:

 

Статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет;

Лъвската фигура на паметника на връх Шипка;

 

Фонтанът със сирените в Морската градина в град Варна;

Скулптурите, украсяващи Академичната сграда на Икономическия университет ;

Украсата на Аквариума във Варна;

Паметника на граничаря в Морската градина;

Паметникът на хан Аспарух на Аспаруховия вал;

Скулптурите, украсяващи сградите на:   БНБ,  на  Народния театър “Иван Вазов",  Софийската градска библиотека, Съдебната палата, Министерството на благоустройството и др.

 

Шиваров допринася за обогатяването на  новата българската скулптура и за  сближаването й с европейските културни ценности. Той бележи с неповторимост облика на Варна като осезателно допринася за модернизиране облика на своя град.
 

Семейството 


Кирил Шиваров умира на 26 март 1938 г. в София  по време на работа при падането на капител за сградата на Съдебната палата.  Той няма деца. Неговият племенник, капитан Йордан Шиваров, живее във Варна.

 

В архива на радио Варна пазим запис с Боянка Блъскова – внучка на първия варненски печатар – Боян Блъсков, направен по време на градска обиколка наречена  „Шедьоври на Кирил Шиваров във Варна”.  Къщата на печатаря е била една от първите, които Шиваров е „украсил”.  В документалния  запис участва и краеведа Християн Облаков.
История за къщата на Боян Блъсков -  първият българин, печатар във Варна.

 

Тя е сред първите „украсени“ от Кирил Шиваров в морския град. Намира се на ъгъла на улиците „Панагюрище“ и „Преслав“ и е построена 1922 г.  На нея и днес има паметна плоча, която напомня, чий е бил домът, така че лесно ще я откриете, а ако вдигнете глава нагоре ще видите и интересната пластика, създадена от Кирил Шиваров.


На 29 декември 2015 г. във Варна е открит паметник на скулптора в градинката до Търговската гимназия.

 

Източник: Радио "Варна"

Коментари

Новини Варна