IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
14:24 | 4 август 2020
Обновен: 17:10 | 16 март 2024

София Филм Фест във Варна с прожекции и на открито

Билетите за филмите са на стойност 8 лв

По материала работи: Слав Велев
София Филм Фест във Варна с прожекции и на открито

Тази година лятното издание на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ ВАРНА ще се проведе от 10-ти до 16-ти август, като в първите четири фестивални дни домакин на събитието ще бъде Национално училище по изкуствата ”Добри Христов”.

 

Фестивалният и конгресен център – Варна е традиционен домакин на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ ВАРНА, а тази година феновете на киното ще имат възможност да се насладят и на прожекции под открито небе в двора НУИ „Добри Христов“, където преди всяка прожекция гостите на фестивала са поканени от организаторите и на по чаша вино придружено с музикална изненада.

 

„София Филм Фест във Варна“ стартира на 10 август (понеделник), в двора НУИ „Добри Христов“, начален час 19:30 с чаша вино в ръка, а от 21:00 ч. зрителите ще се срещнат ПРЕМИЕРНО с копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България „БОСИЯТ ИМПЕРАТОР“ на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс, продължение на комедията „Белгийският крал“ (номиниран за европейска комедия на годината). Новата драматична и забавна история разказва за премеждията на краля на Белгия (Петер ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска.

 

Втората фестивална вечер отново е със същата локация и организаторите отново са подготвили напитки и музикална програма за всички гости още от 19:30 ч., та така чак до четвъртък.  Прожекцията на филма, носител на Наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2019 година „ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Ѝ Е ПЕТРУНИЯ“ на режисьорката Теона Стругар Митевска ще започне в 21:00 ч. Филмът поставя специфичен фокус върху темата за равнопоставеност на жените. Сюжетът е забележителен – по време на традиционното вадене на светия кръст от водата на Йордановден, обичайно мъжка надпревара, една жена на име Петруния по случайност улавя кръста и отказва да го „предаде“ на властите, защото иска да отстоява своето право на „година щастие“.

 

От 21:00 ч. на 12 август в двора НУИ „Добри Христов“, организаторите канят всички почитатели на класическия киноразказ на среща с най-новия филм „ШАРЛАТАН“ на легендарната майсторка на полското кино, режисьорката Агнешка Холанд. Премиерата на тази копродукция между Чехия, Ирландия, Словакия и Полша беше на Берлинале 2020. Холанд разказва сърцераздирателна история за човек, надарен с необикновени възможности, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години. Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички; сред пациентите му е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим.

 

Четвъртото фестивално соаре отново започва с вино и музика от 19:30ч., а от 21:00 ч. започва прожекцията на един от най-обсъжданите и харесвани филми на 2019 година, документалния разказ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов – „МЕДЕНА ЗЕМЯ“. Това е единственият филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и най-добър документален филм.

 

Прехвърлилата 50 години Хатидже живее в запустяло село в Северна Македония. Всеки ден тя изкачва един хълм, за да се грижи за своите пчелни семейства, сгушени в скалите. Като им пее загадъчни мелодии, тя внимателно се придвижва между кошерите без мрежа и ръкавици. През останалото време Хатидже сама поправя повредените кошери, грижи се за болната си майка и от време на време пътува до столицата, за да продава своя мед…

 

Билети за прожекциите в двора на Национално училище по изкуствата ”Добри Христов” ще бъдат продавани САМО на място, преди прожекция.

 

Билетите за филмите са на стойност 8 лв., като за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение цената е 6 лв. При закупуване на 5 и повече билета наведнъж, цената е 7 лева.

 

Вече закупените за изданието, което беше предвидено за месец март билети, ще важат САМО за прожекциите във ФКЦ-Варна и трябва да бъдат презаверени на касите в комплекса.

 

Предварително закупените билети за филми които в лятното издание ще се прожектират в двора на Национално училище по изкуствата ”Добри Христов” при желание могат да бъдат върнати на касата на Фестивалния и конгресен център-Варна и сумата за тях ще бъде възстановена.

 

Билети за прожекциите във Фестивален и Конгресен Център Варна от 14-ти до 16-ти август можете да закупите и онлайн.

Коментари

Новини Варна