Утвърдиха номинациите за награда „Варна“ в сферата на културата
Голямата награда тази година ще получи Петър Тодоров за създаването на осемтомната поредица „Енциклопедии Варна“
Публикувана: 7 Aug 2020 | 16:19

Номинациите за награда „Варна“ в областта на културата бяха утвърдени с пълно единодушие от ресорната комисия към Общинския съвет.

 

Голямата награда тази година ще получи Петър Тодоров за създаването на осемтомната поредица „Енциклопедии Варна“ и за приноса му в културния живот на града.

 

В раздел „Литература“ призът е за Валентин Димитров за книгата му „Най-доброто от най-добрите. Антология на съвременния рускоезичен афоризъм“ и „Афористичен тандем“.

 

Номинирани в категория „Театър“ са екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав на спектакъла „Само за жени“ по Дарио Фо, и актьорът Стоян Стоянов от Кукления театър за ролята му на Лисугера в спектакъла за възрастни „Лисугерът“ по Сл. Мрожек.

 

Наградата в раздел „Изобразително изкуство“ е за Венелин Иванов – „за уникалните проекти и дръзновените идеи като художник, който налага високи художествени стойности в изобразителното изкуство”.

 

В раздел „Опера“ номинация получава екипът на Държавна опера – Варна – за постановъчен екип и изпълнители (симфоничен оркестър, солисти, хор и балет) в спектакъла „Княз Игор“ от Александър Бородин.

 

В раздел „Кино“ е номинирана Мариета Бобева, режисьор и ръководител на РТВЦ-Варна, за реализиране на телевизионната поредица „Опера на открито“ и за принос в представянето на варненските културни институти, събития и личности в национален телевизионен ефир.

 

Екипът на БНР – Радио Варна получава признанието в раздел „Журналистика“ – за оригиналния замисъл за отбелязване на 85-та годишнина на Радио Варна с 85 специални събития; за високите професионални критерии и отстояване на собствен стил през годините; за приемствеността между традиция и съвременност; за разширяването на младежката аудитория и последователното отношение към културата на Варна.

 

В разделите „Музика“, „Танц“ и „Архитектура“ няма предложения.

 

Номинациите предстои да бъдат гласувани от Общинския съвет следващата седмица. Наградите, които традиционно се връчват навечерието на 24 май, тази година ще бъдат раздадени в Деня на Варна – 15 август.

 

Тържествената церемония беше отложена заради пандемията от коронаривус.

 

Черно море

Коментари ( 0 )