Варна почита смъртта на Богородица с два концерта и заря
Вижте програмата за празника на морската столица
Публикувана: 12 Aug 2020 | 13:04
Снимка: Черно море АРХИВ

С редица събития Варна ще отбележи своя празник - Свето Успение Богородично - 15 август. Друг е въпросът защо все още морският град продължава да чества пищно смъртта на Божията майка, като свой празник, вместо къде-къде по подходящата дата 27 юли - Осовбождението на града от Осмаско робство. 

 

По традиция в 9:00 часа ще започне тържествената архиерейска Света литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“.

 

От 10:00 часа в Аспаруховия парк най-малките ще могат да гледат куклен спектакъл "Разбойническа история".

 

В 10:00 часа на входа на Морската градина започва празникът за деца "Най-сладкия ден", който ще забавлява малчуганите с богата програма до 20.00 часа.

 

От 10:30 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий" пред Катедралата ще бъде тържествената церемония по издигане флага на Варна, а от 10:40 часа ще започне литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

 

В 17:00 часа в Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" ще бъде открита изложба на ученици от НУИ "Добри Христов".

 

В 18:30 в свободната зона на пристанище Варна ще бъде церемонията по награждаването на победителите от регата във Варненския залив.

 

От 20:00 часа в Летния театър ще бъде домакин на церемонията по връчване на на наградите Варна

 

След това ще започне и традиционният празничен концерт по случай Деня на Варна с участието на Фолклорния ансамбъл Варна, камерния ансамбъл Добри Христов, Братя Аргирови, Виктория Георгиева, Атанас Кателиев и квартет Angel Voices.

 

От 20:30 часа на площад "Независимост" започва другото традиционно събитие "Концерт край Фонтана" с участието на оркестър и солисти на Държавна опера – Варна с диригент Мартин Пантелеев

 

В програмата за Деня на Варна е включена и спортна инициатива. В 21:30 часа от Слънчевия часовник на входа на Морската градина ще започне нощно бягане "Пътят към светлината".

 

В 23:00 часа ще започне и традиционната заря с празнични илюминации.

 

Вечерта е предвидено и нощно бягане в Морската градина на Варна.


Черно море
 

Коментари ( 0 )