IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Лайфстайл
15:38 | 20 юни 2019
Обновен: 21:48 | 24 април 2024

Шведска тройка, шведска маса и шведска стена... Откъде идват?

Наистина ли са патент на скандинавците

По материала работи: Борис Проданов
Шведска тройка, шведска маса и шведска стена... Откъде идват?

Откъде идва цялата „шведофилия“ у българите - шведска стена, шведска маса, шведска тройка, все термини, в които са намесени скандинавците?

 

Шведската тройка

Започваме с шведската тройка. Това е секс с трима участника, обикновено терминът изисква две жени и един мъж, но това не е точно така. Ето как стоят нещата всъщност:

 

През 1775 г. шведският крал Густав III официално наел 20 години по-възрастния граф Адолф Фредерик Мунк да му помогне при сексуалния акт със съпругата му кралица София Магдалена, защото срещал трудности, нещо не се получавало както трябва и не можели да заченат наследник.

 

На Мунк му се носела славата на „Казанова“, а и бил по онова време любовник на придворната дама Ана София Рамстрьом. Графът наистина помогнал, действал като сексуален инструктор по време на сеансите между кралската двойка. И по негови сведения, които и до днес се пазят в шведския национален архив, докосвал интимните части на двамата.

 

И макар това да звучи като градска легенда, всъщност е добре документиран факт. Последвал скандал в двора и мълвата се разнесла из цяла Европа. Така бил лепнат термина шведска тройка.

Шведската стена
 
Шведската стена е онова чудо, което знаем от салоните по физическо, на което обикновено като ти се катери, не ти дават да се катериш, а като не ти се катери, те карат да се катериш. В повечето случаи остава малко безполезно и най-вече се връзват разни неща по него или се правят маймунджилъци.

 

Опасяваме се, че голяма загадка тук няма. Това чудо било измислено от учителя Пер Хенрик Линг (Pehr Henrik Ling), който е швед и имал артрит, та си правел упражнения на него. Когато Швеция била под наполеоновата окупация, шведският крал възложил на Линг да създаде кралски гимнастически институт, за да се обучават младежите на физическа култура. Та той бил създаден, шведската младеж висяла по шведските стени, а Линг измислили и трапец.

 

И понеже това е началото на физическото възпитание, във всеки физкултурен салон трябва задължително да има шведска стена и трапец - тези изконни шведски атрибути.

 
През 1793 година немецът Йохан Гут Муц публикувал книгата "Гимнастика за младежите", където като задължителен компонент в обучението била включена и шведската стена. После тя се разпространила по целия свят - в Америка, Русия и така нататък, вече под името шведска стена.

Шведската маса
 
Какво е шведска маса - голяма платформа с много блюда, около които хората се блъскат, препълват си чиниите и пак отиват да си вземат. Не се сяда около нея, макар че в родната култура има случаи на седнали около шведска маса. И като им се направи забележка, че това е шведска маса, те казват: Като дойдат шведите, ще станем.

 

И тук няма особено тайна. Оригиналният термин е сморгасборд (smorgasbord) и значи сандвич. Smorgas (хляб и масло), bord - маса и smorgasbord - масата с намазаните сандвичи. Идва още от XIV век.


 
Търговците и представителите на висшата класа по онова време в Швеция като се събирали, преди да седнат за основно хранене, заставали около подобни маси с шнапс и мезета. Това са случвало от 2 да 5 часа преди основното хранене. Разговаряли, попийвали, похапвали от ордьоврите. И понеже общо взето си се наяждали, отпаднала необходимостта от специално хранене.

 

Светът научил масово за сморгасборда на олимпийските игри в Стокхолм през 1912 година, когато в хотелите и на официалните срещи не сервирали обяд и вечеря, а имало подобни маси. Те наистина са шведски, макар че и финландците, както и датчаните имат подобна практика.

 

dariknews.bg

 

Коментари

Victorumu ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Jannazsi ( преди 3 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Ruslanmkt ( преди 3 години )
удалите,пожалуйста! . pr.estigio20.2.0su.pe.r.y***gmail.comp.res.t.igio2.020s.u.p.er.y***gmail.comp.res.t.igio.20.20.s.u.p.e.r.y***gmail.compr.es.tig.io202.0supe.ry***gmail.compr.es.tig.io20.2.0s.u.per.y***gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Andreykam ( преди 3 години )
удалите,пожалуйста! . s.hi.naminsk2.015***gmail.coms.h.i.na.min.s.k.201.5***gmail.coms.hin.a.min.s.k.20.1.5***gmail.comshin.a.mins.k.20.1.5***gmail.comshi.na.m.in.s.k2.01.5***gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна