IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Лайфстайл
13:10 | 18 февруари 2020
Обновен: 23:30 | 25 март 2024

Пет абсурдни неща, в които хората са вярвали

Историята изобилства от случаи, при които очевидни заблуди са били считани за истина

По материала работи: Борис Проданов
Пет абсурдни неща, в които хората са вярвали

„Ние прекарваме много време в изучаване на историята, която е, нека бъдем откровени, история на глупостта.” Това заяви през 2016 г. в своя лекция гениалният астрофизик Стивън Хокинг. Думите му може би звучат малко цинично, но в тях се съдържа голяма доза истина. Хората са вярвали в невероятно абсурдни неща в продължение на векове и днес е трудно да си представим как подобни идеи са били считани за истина. Следващите редове са посветени на една малка част от тези заблуди.

 

Земята е център на Вселената

Нашите прадеди са имали изключително високо мнение за Земята. В продължение на дълго време те са смятали, че нашата планета е център на Вселената и всичко останало се върти около нея. През 1543 г. Николай Коперник оборва тази теза и доказва, че ролята на Земята в безбрежната Вселена всъщност е далеч по-незначителна. Ако трябва да сме напълно точни, първият човек, който заявил, че Земята се върти около Слънцето, е Аристарх Самоски, живял през ІІІ век пр. Хр. Идеята му обаче така и не била подкрепена от неговите съвременници.

 

Миенето на ръцете не спира болестите

В средата на ХІХ в. австрийският учен от унгарски произход Игнац Земелвайс представя една смела за времето си теория. Според него смъртността сред родилките и новородените бебета пада драстично, ако преди манипулацията персоналът измие ръцете си, а използваните инструменти се дезинфекцират. Статистиката била красноречива – смъртността паднала повече от 7 пъти. Въпреки това медицинската общност първоначално отхвърлила неговите открития, тъй като били в разрез с утвърдените по това време възгледи. Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес, а през 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На спасителя на майките“.

 

Големината и размерът на главата определя поведението

През ХVІІІ в. германският лекар Франц Йозеф Гал създава теория, свързваща формата на черепните кости с мозъчната дейност и психическите качества. Според т.нар. френология интелектът и характерът на всеки човек зависят от формата на главата. Тази псевдонаука е заклеймена като нямаща нищо общо с научните факти през ХІХ в. Въпреки това френологията продължава да се радва на голяма популярност до средата на ХХ в.

 

Новородените бебета не изпитват болка

Не, няма печатна грешка в горното изречение. Може би ще се шокирате, но до 80-те години на миналия век лекарите масово са смятали, че новородените бебета не изпитват болка, тъй като мозъците им не са достатъчно развити. По тази причина, ако се налагало новородено бебе да бъде оперирано, манипулацията била извършвана без упойка. Едва през 1987 г. американската Академия на педиатрите обявява, че подобни практики са неетични и не бива да бъдат извършвани. По някаква причина, обаче и до днес има лекари, които не са убедени в правотата на това твърдение.

 

Различни части на езика усещат различни вкусове

Ето една заблуда, в която някои от вас вероятно все още вярват. Може да сте я чули от своите родители или дори в училище. Идеята, че върхът на езика усеща киселите вкусове, а средата – сладките, е мит. До голяма степен целият език усеща по еднакъв начин всички познати вкусове. През 1974 г. това било доказано с помощта на научен експеримент. Той разкрил, че макар да има разлики в концентрацията на вкусови рецептори в различните части на езика, те са твърде незначителни, за да окажат някакво осезаемо влияние.

 

Прочетете още: Откриха следи от непознати големи земетръси в морето по древни руини

Коментари

Новини Варна