US-учени откриха лечение за рака в едно от най-страшните животни
Науката постоянно търси нови начини за справяне с този бич на хилядолетието
Публикувана: 20 Feb 2020 | 13:05

Отдавна се опитваме да преборим рака. За някои типове успяваме, за други - не. Науката постоянно търси нови начини за справяне с този бич на хилядолетието. Последните проучвания в тази насока са свързани с алтернативни източници.

 

Змийската отрова може да бъде използвана за лечение на рак в бъдеще, според екип от учени от Университета в Северен Колорадо (UNC). Д-р Стивън Макеси, професор в университета, провежда изследвания, за да определи какъв вид съединения от змийска отрова могат да атакуват раковите клетки у човека.

 

За целта на изследванията студентите на Макеси извличат отрова от стотици змии от цял свят, които се съхраняват в защитени контейнери в кампуса на учебното заведение, пише БГНЕС.

 

“Това са съединения, които са се развили, за да убиват други животни и да разрушават живите системи, казва Макеси пред „CBS Denver”. - Оказва се, че те всъщност са много логично средство за получаване на лекарство за третиране на ракови клетки.”

 

„Когато мислите за откриване на терапевтично лекарство, не се обръщате първо към нещо като отрова или токсин като източник“, обясни Макеси, отбелязвайки също, че змийските отрови се използват от 50-те години за лечение на високо кръвно налягане.

 

Според доктор Танер Харви, който е работил с Макеси за изследване на отровата на пепелянката, в ниски дози тя може да се използва за лечение на рак на гърдата и дебелото черво. Въпреки това тя не е ефективна при борба с кожния рак, което предполага, че една отрова няма да бъде панацея за всички видове рак. Екипът на UNC обяснява също, че предизвикателството при използването на отрова като лечение на рак е да се гарантира, че токсинът няма да атакува и здрави клетки в тялото на пациента.

 

Изследването все още е в начална фаза. Когато екипът на университета проучи по-задълбочено кои отрови могат да бъдат безопасно използвани за атака на ракови клетки, ще се пристъпи и към клинични изпитания. Учените изразиха надежда, че техните изследвания ще ограничат безсмисленото преследване и унищожение на змиите.

 

„Никога всъщност не знаем какво ще дойде от естествен източник, дори от влечуго като гърмящата змия. Всъщност може да се окаже, че тези опасни животни могат да ни дадат чрез отровата си вещество, което един ден може да спаси живота ви или този на членовете на вашето семейство“, каза Макеси.

 

Прочетете още: Бебе маймунче се роди в Зоопарка във Варна (СНИМКИ)

Коментари ( 0 )