Почитаме с тържества боевете при Сливница и атаката на миноносеца „Дръзки”
Вижте подробности за честванията на 7 и 8 номеври
Публикувана: 7 Nov 2019 | 15:02
снимка: Пламен Гутинов

В началото на месец ноември отбелязваме годишнините от две знаменателни събития в пантеона на българската бойна слава – навършването на 134 години от победата при Сливница през Сръбско-българската война от 1885 година и на 107 години от успешната атака на торпедоносеца „Дръзки” срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 година по време на Балканската война. По случай тези славни дати от военната ни история Военноморските сили на Република България, Националният военен университет „Васил Левски”, Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”, Военноморският музей  Варна и Сектор „Военно-почивно дело” - Варна на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело” организират провеждането на военни ритуал за полагане на венци и цветя, отслужване на заупокойна молитва и изпълнение на шоу-спектакъл от представителен блок от курсанти.

 

Програмата за тържествените прояви е следната:

 

- на 7 ноември 2019 г., четвъртък, от 17.00 ч. - военен ритуал за полагане на венци и цветя, отслужване на заупокойна молитва и изпълнение на шоу-спектакъл от представителен блок от курсанти пред „Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година”, до сградата на Община Варна;

 

- на 8 ноември 2019 г., петък, от 13.00 ч. - военен ритуал за полагане на венци и цветя пред кораба-музей „Дръзки” и бюст-паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, в района на Военноморския музей, бул. „Приморски” № 2.

 

Варненски ученик със злато от Международна олимпиада в Румъния

Коментари ( 0 )