IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:27 | 7 ноември 2019
Обновен: 04:27 | 25 април 2024

Варненски ученик със злато от Международна олимпиада в Румъния

Как Маргулан Исмолдаев си прокарва път към звездите

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Ели Маринова

Злато и още 5 медала спечели българският отбор на Международната олимпиада по астрономия в Румъния. Между 19 и 27 октомври в румънския град Пятра Нямц се проведе 24-ата Международна олимпиада по астрономия. Участие в звездната надпревара взеха ученици от 22 държави от цял свят. Българският отбор, състоящ се от шестимата най-добри астрономи в гимназиална възраст, се завърна с 6 медала.

 

За мен този медал е награда за усилията ми, но и отговорност, сподели златният медалист е 9-токласникът Маргулан Исмолдаев от варненската МГ. „В Румъния се събрахме 99 участника от 22 държави. Олимпиадата се провежда от 24 години и е много престижна. Имаше 3 части – теоретична, в която решавахме задачи и показвахме формули, практическа, в която разчитахме и чертахме таблици и наблюдателна, в която наблюдавахме звездите и им правихме оценка. Последната част бе най-голямото предизвикателство, защото трябваше да намерим Нептун. Да, но той не се виждаше с просто око и по слабите звезди около и наученото за ориентацията трябваше да се справим. В една от задачите трябваше да опишем видимия път на слънцето в продължение на една година, ако то се снима всеки ден от една точка. Получи се интересна фигура, която се казва аналема. Прилича на осмица. Имахме и предизвикателството да изследваме траекторията на дадена планета.

 

Аз съм в 9 клас, а с астрономия започнах да се занимавам в 1-я срок на 8 клас. Насочи ме учител. Иначе обичам математиката още от 1 клас. Във физиката обаче имам по-големи успехи. Аз съм роден в Казакстан, макар че по-голямата част от живота си съм прекарал в България – 3 години в Шумен и 7 – във Варна. За мен бяха ценни срещите с мои съученици от Казакстан по време на олимпиадата. Много са ми интересни процесите, които произтичат в звездите и в какво се крие тяхната сила. Предполагам, че има и другаде разумен живот във Вселената и учените вече имат ново поле на изследвания – далеч отвъд досегашното ниво на техниката. Надявам се да уча в престижен университет и да строя ракети“, сподели младият астроном.

 

„Повечето ни кръжочници идват при нас от 5 клас, но Маргулан дойде в 8 клас, отбеляза Ева Божурова, която е негов учител по от кръжока по астрономия. Показа завидно логическо мислене и тук натрупа астрономически знания. Освен в кръжока, той мина лагер-школа с Белите брези. Опитвам се да обясня на децата, че духът на астрономията не е в медалите. Че човек постига успех само тогава, когато работата му носи удовлетворение и самото знание е интересно, красиво, вълнуващо. България от години е сила в астрономическите олимпиади, наред до страни като Русия, Индия и Китай. От 22 години се занимавам с астрономическите олимпиади. Варненската обсерватория бе инициатор преди точно толкова години у нас също да се създаде Национална олимпиада по астрономия. Всеки нормален човек се интересува от Космоса, от Вселената. Затова съм в тази професия. Освен, че аз давам нещо от себе си на децата, те също ми дават много“, допълни още Божурова.

 

Националният отбор по астрономия 2019 е в състав:

 

Маргулан Исмолдаев - 9 клас, МГ Варна - златен медал;

Явор Йорданов - 10 клас, НПМГ, София - сребърен медал;

Васил Николов - 11 клас, ПЧМГ, София - бронзов медал;

Иван Попов - 10 клас, ПМГ  Гоце Делчев - бронзов медал;

Константин Кръстев - 9 клас, ПМГ Бургас - бронзов медал;

Виктор Герасимов - 9 клас, НПМГ, София  - бронзов медал;

 

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. в Москва. България участва всяка година от 1998 г. насам. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2018 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 893 медала - 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Снимки Пламен Гутинов

 

Подаряват 90 000 комплекта за отглеждане на дърво в цяла България

Ученици станаха зам.-кметове на Варна за един ден

Коментари

Новини Варна