IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Морски бизнес
15:22 | 2 юли 2020
Обновен: 08:07 | 28 февруари 2024

България трябва да има модерна подводница, която да пази интересите ѝ в Черно море

Подводницата "Слава" отваря врати за посетители на 18 август, обяви Данко Калчев, собственик на "Инхом"

По материала работи: Ставри Таргов
България трябва да има модерна подводница, която да пази интересите ѝ в Черно море

Подводницата "Слава" ще бъде съхранена като автентична материална памет на българското подводно плаване и ще отвори за посетители в деня на подводничаря - 18 август.

 

България е била една от десетте страни в света с подводен флот. Важно е тя да има съвременна, функционална, роботизирана подводница, която да е пазител на енергийните източници на изключителната икономическа зона в Черно море - да гарантира енергийната сигурност на страната. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Данко Калчев, собственик на "Инхом", фондация „Белославско стъкло”.

 

"Инвестицията до този момент е на семейната фондация „Белославско стъкло“. Очакваме материална подкрепа, за да завършим обработката на външния корпус и да върнем блясъка на „Слава“ от 1958 година“, обясни той.

 

Гостът сподели, че има идея да се направи слънчево захранване за подводницата и тя да служи на хората за барометър на екологичното състояние на Белославското и Варненското езеро.

 

Калчев разкри и, че заводът за стъкло в Белослав се развива добре.

 

"Посещават ни около 10 хил. човека, от които 60-70% са деца. Те могат да рисуват върху стъкло и могат да направят своя първи рибарски възел", посочи той.

 

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgаria.

Коментари

Новини Варна