Срещу фалшиви болнични: Лекари с копие и до работодателя
Така щял да се засили контрола в реално време
Публикувана: 14 Feb 2020 | 11:56

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя, така както изпращат сега до Националния осигурителен институт. Това предложение е направило Сдружението на общопрактикуващите лекари в свое становище. Според медиците по този начин ще се прекъснат злоупотребите с т.нар."фалшиви болнични", отбелязва dnes.bg.

 

"Трябва да се засили контролът в реално време. Той да бъде не само за лекарите, защото част от болничните са от болници и комисии", каза за "България сутрин" д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари и допълни, че не може да се говори за злоупотреби, тъй като такива документирани има за цялата страна под 10.По думите му, става въпрос за мнение на финансистите в НОИ, които отчитат голям преразход за болнични.

 

Няколко са нужните мерки според него - контролът да бъде от самия работодател, като първите 3 дни болнични да са за сметка на НОИ, защото другото е било само антикризисна временна мярка. Също така лекарите предлагат работниците да минават прегледи всяка година през служби по трудова медицина.

 

Миндов  отхвърли и идеята хората с болничен да не могат да излизат от страната. "Човек може да се лекува в чужбина. Част от лекарствата на пазара ни нямат заместител. Хората отиват до съседни страни да си ги купуват, защото там ги има и са по-евтини. Не може да кажем, че този човек е отишъл на почивка, ако е например в Турция за един ден.", отсече лекарят пред Bulgaria ON AIR и допълни, че е ясно, че има и злоупотреби. Лекарят обясни още, че не може човек да си стои само у дома и на легло седем дни.

 

Миндов преброи, че през зимните месеци има бум на болничните, както и по време на празници.

Коментари ( 0 )