IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
15:32 | 4 юли 2020
Обновен: 10:01 | 24 февруари 2024

1.5 млрд лева трябват, за да се закърпи канализацията във Варна

Според председателят на групата съветници от ГЕРБ така ще се минимизира щетите от наводненията по улиците в града

По материала работи: Слав Велев
1.5 млрд лева трябват, за да се закърпи канализацията във Варна

Темата за наводненията след силни дъждове по варненските улици е много голяма. Проведохме срещи с ръководството на ВиК Варна, знаем от къде идват част от проблемите. Това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна председателят на групата варненски общински съветници от ГЕРБ Бранимир Балачев. „Наводненията са свързани с остарялата канализация във Варна„ каза още той и допълни:

 

Може би ще ни трябват 1.5 млрд лева, ако трябва да направим отводнителните системи да бъдат с диаметър метър и половина, вместо 0.8 м. Всичко обаче опира до възможности и начин по който това нещо би могло да се направи. Знам за проблемите които възникват при по големи валежи, също живея в този град. Но дори в  законодателството присъстват така наречените форс мажорни обстоятелства- когато вали по 100 л на кв. м дъжд, каквато и да е канализационната мрежа, тя не може да поеме такъв обем вода.

 

Специално за новия булевард, водосборът от дъждовна вода, който се получава там след силни валежи е поради факта, че във Варна всичко е в бетон и асфалт и водата не може да попива- каза още Бранимир Балачев.

 

Според Бранимир Балачев, въпрос на виждане е, дали трябва да общинския съвет да заседава заради пет- шест точки в дневния ред и са се правят сесии по често или общинските съветници да се свикват без достатъчен материал за обсъждане.

 

"Дори и законово няма изискване каква да е честотата на общинските сесии - може да са на две седмици, на месец или на по дълги периоди. Единствено което законът е задал като рамка е, че на три месеца трябва да има поне едно заседание"

 

Според председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ, така се е минимизирала възможността от коронавирусната заплаха.

 

На въпрос, дали ще бъде потърсена някаква отговорност от лицата които са сложили подпис под документа въвеждаш в експлоатация скъсаната канализационна тръба във Варненското езеро, Балачев отговори положително. "Община Варна предприе действия по установяване на действителния извършител на строително монтажните дейности извършвани през годините. По законовия ред установихме и какво е състоянието, за да може да се търси и финансова отговорност от субектите осъществили тази обществена поръчка. Отправихме и сигнал до прокуратурата, която се е самосезирала след тях и след публикации и извършва проверка"

 

Българската асоциация по кредитен рейтинг, е оценила кредитния рейтинг на Варна в дългосрочен план като перспективно стабилен, обясни Балачев и поясни, че това което се прави по отношение на общинските финанси е довело до тази оценка.

 

На въпрос, как ще се отрази кризата в туризма на бюджета на Община Варна и планираните в началото на годината приходи, при липса на работещ бранш и съответно данъци, Балачев призна, че града е от най- засегнатите в този сектор.

 

В този контекст на на 1 юли, в Постоянната комисия на НСОРБ по местни финанси, бюджет и общинска собственост, на която присъствах, бяха разгледани много варианти по отношение на това кое може да се оптимизира и кое не по отношение на данъчни преференции и данъчни намаления. Сред проблемите на Варна е именно този туристически данък и липсата на приходи в бюджета от него. В тази връзка бяха набелязана мерки в дългосрочен план и средносрочен план как да бъдат подпомогнати най- засегнатите общини, в това число и Варна. Общият размер на недостига в национален план е 11% или около двеста милиона лева.

 

За компенсация решихме да искаме авансово привеждане на дължимите трансфери от държавния бюджет. Ще искаме и временно спиране на възстановяване на кредитите които общините дължат към държавата. Тъй като удължихме с два месеца събирането на данък сгради и данък смет с два месеца ще търсим компенсации и в тази насока. Препоръчваме мярката 60/40 да придобие по масов характер, за да може да се компенсира липсата на определени общински предприятия които не са в добра финансова кондиция, за да могат да задържат своя персонал.

 

Препоръчва се и падане на мораториума върху сделките с общински имоти, член 19 и 45 от закона за публичните финанси.

Коментари

kintemn ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
kintemn ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
kintemn ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
kintemn ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
kintemn ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна