В пик сме, втората вълна на коронавируса ще е през есента
Време е да се вземем в ръце, съветва специалист
Публикувана: 5 Jul 2020 | 16:39

„Обстановката се следи зорко и вярвам, че мерките ще бъдат адекватни. Ще има и обратимост на разпускане на мерките...

 

Една част от обществото има съзнание и спазва мерките, но предполагам, че ако се наложи, мерките още повече ще се затягат, за да не се претовари здравната система. Освен това и лекари се разболяват, те излизат в карантина, а ние нямаме безкраен резерв от специалисти, напротив, имаме дефицит“. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


По думите ѝ „положението не е съвсем изпуснато, но е време да се вземем в ръце“. „Може да стане още по-лошо, ако решим, че няма вирус и той не се предава. Нещата са се променили и ние бързо трябва да си изградим хигиенни навици... Когато дадеш свобода на някого, той съвсем забравя за ограниченията“, посочи тя.

 

„Има мутация на белтъка, с който вирусът се закрепва, това обаче е нормално във вирусната еволюция. Мутации се случват с голяма честота при вирусите, защото те имат единична верига рибонуклеинова киселина. Това обаче не променя патогенезата и клиничната картина.

 

Мутациите дават предимство на определени щамове... Но това е малка промяна в генома на вируса и това няма да повлияе върху разработването на ваксината и на лечението“, допълни проф. Христова.

 

Според нея е тревожно, че от клъстерно заразяването в страната става дифузно. „Катерим може би пореден пик. Не може да се говори за втора вълна. Такава ще посрещнем през есента“, смята експертът.

 

Още новини за пандемията на Dnes.bg

Коментари ( 0 )