IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
16:39 | 5 юли 2020
Обновен: 03:57 | 17 април 2024

В пик сме, втората вълна на коронавируса ще е през есента

Време е да се вземем в ръце, съветва специалист

По материала работи: Ставри Таргов
В пик сме, втората вълна на коронавируса ще е през есента

„Обстановката се следи зорко и вярвам, че мерките ще бъдат адекватни. Ще има и обратимост на разпускане на мерките...

 

Една част от обществото има съзнание и спазва мерките, но предполагам, че ако се наложи, мерките още повече ще се затягат, за да не се претовари здравната система. Освен това и лекари се разболяват, те излизат в карантина, а ние нямаме безкраен резерв от специалисти, напротив, имаме дефицит“. Това каза пред БНР проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.


По думите ѝ „положението не е съвсем изпуснато, но е време да се вземем в ръце“. „Може да стане още по-лошо, ако решим, че няма вирус и той не се предава. Нещата са се променили и ние бързо трябва да си изградим хигиенни навици... Когато дадеш свобода на някого, той съвсем забравя за ограниченията“, посочи тя.

 

„Има мутация на белтъка, с който вирусът се закрепва, това обаче е нормално във вирусната еволюция. Мутации се случват с голяма честота при вирусите, защото те имат единична верига рибонуклеинова киселина. Това обаче не променя патогенезата и клиничната картина.

 

Мутациите дават предимство на определени щамове... Но това е малка промяна в генома на вируса и това няма да повлияе върху разработването на ваксината и на лечението“, допълни проф. Христова.

 

Според нея е тревожно, че от клъстерно заразяването в страната става дифузно. „Катерим може би пореден пик. Не може да се говори за втора вълна. Такава ще посрещнем през есента“, смята експертът.

 

Още новини за пандемията на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна