IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
12:00 | 7 юли 2020
Обновен: 17:44 | 14 април 2024

Нов праг: При над 200 болни връщат част от мерките

Борисов и Щабът знаят, че БАН работи върху лекарство срещу коронавируса

По материала работи: Слав Велев
Нов праг: При над 200 болни връщат част от мерките

"Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките". Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

Това е нов праг, обявен от управляващите. Първоначално премиерът Бойко Борисов обяви, че задържи ли се нивото на заболеваемостта от коронавирус в рамките на три над 100 новооткрити случая, ще бъдат върнати първоначалните рестриктивни мерки срещу пандемията. Това обаче не се случи, а точно обратното, мерките продължиха да се разхлабват докато се стигна до бум на заболеваемостта, която расте значително с всеки изминал ден. Само преди дни премиерът заяви, че няма да затяга мерките, а ще трябва да се научим да живеем с коронавируса. Днес министърът на здравеопазването обяви нов праг и обща някакви мерки. Какво ще се случи, предстои да научим.

 

Междувременно от правителствената служба информираха медиите, че премиерът е провел заседание с Националния оперативен щаб, като изпратиха доста общо прессъобщение от срещата. От него единствената новина е че Щабът и Борисов са зпознати с родна разработка на БАН срещу вируса и ще е следят. Ето и целият текст на правителственото съобщение:

 

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна среща с членовете на Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. На разговора присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев и Щаба да продължат усилията за укрепване на болничните заведения, в които се лекуват пациенти с COVID-19, така че да разполагат с всичко необходимо – лични предпазни средства, лекарства, дезинфектанти, както и с необходимия кадрови ресурс.

Беше обсъдено още и провеждащото се у нас клинично проучване на медикамент за средно тежки и леки случаи на коронавирус като се очакват резултатите и становището на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Министър Ананиев и НОЩ докладваха на премиера Борисов, че са дадени указания на областните оперативни щабове и Регионалните здравни инспекции за засилване на текущия контрол по изпълнение на разпоредените мерки за справяне с новия вирус. „Продължавайте да следите за прилагането на доказалите своята ефективност мерки за ограничаване на заболеваемостта“, подчерта министър-председателят Борисов.

В хода на срещата бе обърнато специално внимание на разпространението на коронавирус на Балканите и на регистрирания значителен ръст на новооткритите случаи в редица близки до нас страни като Република Северна Македония, Сърбия, Косово, Турция."

 

Черно море

Коментари

Новини Варна