IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
15:42 | 10 юли 2020
Обновен: 23:03 | 24 март 2024

Главният прокурор скочи срещу президента

Извършва безпрецедентен натиск над прокуратурата

По материала работи: Ставри Таргов
Главният прокурор скочи срещу президента

Българската прокуратура е подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от страна на президента Радев, обяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

 

Той директно упрекна Радев, че се е превърнал в обикновен български политик от прехода след 89-та година.

 

"Радев трябваше да олицетворява единството на нацията, но когато слезе при БСП, Да, България, Мая Манолова, защото тя не е създала формация, Йоло Денев, Радев се превърна в обикновен политик от времето на прехода", каза главният прокурор.


"Българските прокурори, следователи са горди да обявят, че работят заради българските граждани, а не заради олигархията", посочи обвинител №1.

 

"Вчера Радев каза, че българската прокуратура е мафия. Тук сме, за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на нашите деца и родината ни. Прокуратурата е друга.

 

Времето на двойните стандарти свърши. Тук сме, за да кажем, че уважаваме българските институции", заяви главният прокурор. Той посочи, че прокуратурата не раздава присъди.

 

"Пламен Узунов, бивш вътрешен министър, получава решения на ВАС преди да са публикувани и подписани, че опитва да съдейства за получаване на български паспорт от руски гражданин. Не е наша отговорност, че Милушев получава документи с класифицирана информация, изнесени от Военното разузнаване и са държавна тайна, както и са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България и работещи извън България", каза главният прокурор.

 

Според него единственото, което интересува българската прокуратура, е наличието или липсата на доказателства за престъпления, засягащи националната ни сигурност.

 

"Тук сме за да кажем, че уважаваме институциите, но няма да позволим да се градят политически кариери и проекти, включително от Радев", допълни още той.

 

"Вчера Радев цитира съдия Фалконе, който се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която се съюзява Радев.

 

Прокуратурата не раздава присъди, присъдите ги издава българският съд. Той също трябва да си поеме своята отговорност, както го е направила прокуратурата. Тя работи само върху събрани доказателства за извършени престъпления.

 

Всеки български гражданин няма нужда да се притеснява, ако си плащат данъците. Имат притеснение тези, които тровят децата ни с олово. И не българската прокуратура е тази, която си кореспондира с тях", заяви Гешев и продължи с упреците към Румен Радев:

 

"Той говори за светлина, но се съюзява с тъмнината и други български олигарси, ограбили българския народ и явно това е неговият избор", заяви още Гешев.

 

"Хората искат справедливост. Искат в затворите да има корупирани политици, а не само бедни граждани. Ние сме на страната на обикновените български граждани. Зависими сме само от закона", увери още обвинител №1 в страната.

 

По думите му единственият недосегаем човек в България, според Конституцията, е именно президентът

 

"Единственият недосегаем човек в България е именно президентът, според Конституцията ни. Ще изчакаме и ще уважим решението на Конституционния съд за неговия имунитет.

 

Ние ще сме готови да изчакаме и приключването на неговия мандат. Радев уронва престижа на цялата държава с твърденията си, че Прокуратурата е мафия", категоричен е Гешев.

 

Още новини на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна