Варицела шари по 500 деца на месец във Варненско
За скок се готви и скарлатината
Публикувана: 8 Jan 2020 | 12:44

495 деца от Варненска област се разболяха от варицела през декември м.г., сочат последните данни на Регионалната здравна инспекция. Те са близо 14 пъти повече в сравнение със същия период на 2018 г.

 

Увеличение наистина има, става дума да сезонен подем, призна шефът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Янка Драганова. Това не може да се спре, като се има предвид, че няма имунопрофилактика, добави тя.  Предпазните мерки включват строг филтър в детските градини и ясли, налагане на карантина в групите, където има заболели малчугани и други.

 

Варицелата се предава по въздушно-капков път. Срещу нея няма ваксина. Най-застрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт. Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина.

 

Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото. Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот. За малчуганите е по-добре да изкарат сега варицелата, за да избегнат усложнения в по-късна възраст, смятат педиатрите.

 

47 души са поразени от скарлатина през декември м.г., сочат още данните от РЗИ – Варна. Те са 8 пъти повече в сравнение със същия период на м.г.  

 

Скарлатината е вид шарка, която протича с висока температура, типичен обрив и ангина. Поради приложението на антибиотици и невъзможност на пациентите да си изработят пълноценен имунитет се срещат повторни заболявания в 5 -10 % от случаите.

 

Заразата се разпространява предимно през есента и зимата. Източник е болният човек и здравият заразоносител. Засегнатите са предимно деца от 1 до 9-годишна възраст. Заразата се предава при кихане или кашляне.

 

Другият възможен път е играта с общи играчки или ползването на едни и същи предмети от бита. Смята се, че се заразяват не повече от 30 - 40% от контактните. Засегнатите се изолират за 10 дни от появата на обрива.

 

При поява на заболяването в детско заведение контактните от предучилищна възраст се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни. През този период не се приемат нови подрастващи в групата.

 

Ставри Таргов

 

 

Коментари ( 0 )