IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
12:44 | 8 януари 2020
Обновен: 02:44 | 29 март 2024

Варицела шари по 500 деца на месец във Варненско

За скок се готви и скарлатината

По материала работи: Ставри Таргов
Варицела шари по 500 деца на месец във Варненско

495 деца от Варненска област се разболяха от варицела през декември м.г., сочат последните данни на Регионалната здравна инспекция. Те са близо 14 пъти повече в сравнение със същия период на 2018 г.

 

Увеличение наистина има, става дума да сезонен подем, призна шефът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Янка Драганова. Това не може да се спре, като се има предвид, че няма имунопрофилактика, добави тя.  Предпазните мерки включват строг филтър в детските градини и ясли, налагане на карантина в групите, където има заболели малчугани и други.

 

Варицелата се предава по въздушно-капков път. Срещу нея няма ваксина. Най-застрашени са малчуганите в детските ясли, градини и средните училища. Тя се разпространява изключително бързо при контакт. Разпознава се по характерния обрив, наподобяващ изгоряло от мазнина.

 

Обикновено първо се появява на корема или на гърба и лицето, после се разпространява по останалата част на тялото. Преболедувал веднъж, човек остава с имунитет за цял живот. За малчуганите е по-добре да изкарат сега варицелата, за да избегнат усложнения в по-късна възраст, смятат педиатрите.

 

47 души са поразени от скарлатина през декември м.г., сочат още данните от РЗИ – Варна. Те са 8 пъти повече в сравнение със същия период на м.г.  

 

Скарлатината е вид шарка, която протича с висока температура, типичен обрив и ангина. Поради приложението на антибиотици и невъзможност на пациентите да си изработят пълноценен имунитет се срещат повторни заболявания в 5 -10 % от случаите.

 

Заразата се разпространява предимно през есента и зимата. Източник е болният човек и здравият заразоносител. Засегнатите са предимно деца от 1 до 9-годишна възраст. Заразата се предава при кихане или кашляне.

 

Другият възможен път е играта с общи играчки или ползването на едни и същи предмети от бита. Смята се, че се заразяват не повече от 30 - 40% от контактните. Засегнатите се изолират за 10 дни от появата на обрива.

 

При поява на заболяването в детско заведение контактните от предучилищна възраст се поставят под медицинско наблюдение за 7 дни. През този период не се приемат нови подрастващи в групата.

 

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна