IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:22 | 24 септември 2015
Обновен: 23:20 | 21 март 2024

Кандидат-студенти от 4 континента чакат в Техническия

Университетът открива учебната година на 28 септември

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кандидат-студенти от 4 континента чакат в Техническия

 

Студенти от четири континента желаят да завършат висше образование в Техническия университет във Варна. Мераклиите за дипломи от Азия, Африка, Северна Америка и Европа се целят в топспециалности, сред които "Компютърни системи и технологии" и "Корабоводене", научи "Черно море" от ръководството на учебното заведение.
"Проведохме успешна кандидат-студентска кампания - осъществихме 75 % от планувания прием. Интересно е, че тази година освен специалностите "Компютърни системи и технологии" и "Софтуер и интернет технологии" предпочитан е и профилът "Транспортна техника и технологии" - местата се попълниха много рано. В тези специалности за едно място се бориха 3-ма души. Движим се според търсенето на пазара", коментира ректорът на ТУ доц. д-р Росен Василев.
Той анонсира, че през тази учебна година в университета ще се обучават студенти от Албания, Индия, Ирак, Пакистан, САЩ и Конго. Наблюдава се ръст и на връстниците им от Нигерия, които също се насочват към компютърните специалности, както и към "Социален мениджмънт" и "Електроника". От 2013 г. насам в ТУ има отлив на турски студенти, обясниха от академичното ръководство. Водят се преговори в университета да се обучават студенти от екзотични държави като Бангладеш и Пакистан, както и от бившите руски републики Казахстан, Азербайджан и др.
Желание за български дипломи са изявили и студенти от Сибир. Наскоро делегация от Колежа по воден транспорт в Тюмен посетила българския университет и останала впечатлена от материалната база. "В края на следващия месец наша делегация ще гостува на университет в Острава, Чехия, като идеята е да сключим договор за обучение на студенти в областта на компютърните специалности", разказа Ректорът.
През лятото ремонтите във вуза са били насочени основно към освежаване на общежитията му, чийто капацитет е за 1500 души.
Междувременно доц. Василев изрази позиция, че с всяка изминала година рейтинговата система за оценяване на БГ университетите се подобрява. "Като заместник-ректор всяка година съм присъствал на отчитането на рейтинговата система в образователното министерство. Имаше момент, при който критериите, по които тя се правеше, не бяха пълни, не се отчиташе броят на настанените студенти в общежития. А това е много важен критерий за ТУ, който разполага с голяма леглова база. Освен това не се отчиташе и реализацията на студенти с дипломи от морски специалности в ТУ, но работещи в чуждестранни компании. Но сега това се промени и рейтинговата оценка за нашия университет е много добра", заключи доц. Росен Василев.
Учебната година във висшето училище се открива на 28 септември.

Коментари

Новини Варна