IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:12 | 12 септември 2018
Обновен: 15:42 | 18 април 2024

Клиниката по педиатрия в МБАЛ „Света Анна“ се нуждае от разширение

Разполагаме с всичко необходимо за лечение на децата, не ни достига само пространство, смята нейният ръководител доц. д-р Боряна Върбанова

По материала работи: Пламен Янков
Клиниката по педиатрия в МБАЛ „Света Анна“ се нуждае от разширение

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Клиниката по педиатрия в МБАЛ „Света Анна“ във Варна се нуждае от разширение. Това заяви нейният ръководител доц. д-р Боряна Върбанова. Поводът бе дарение на стойност близо 23 000 лв., направено на здравната структура. Оборудвани сме като за трето ниво на клиника по педиатрия. Разполагаме с достатъчно оборудване, включително и с мултифункционален ехографски апарат, дарение от „Българската Коледа“, както и с висококвалифицирани специалисти. Не ни достига само пространство, за което се надявам ръководството на болницата да ни помогне, каза още доц. Върбанова. 

 

доц. д-р Боряна Върбанова.

 

 

Клиниката, която е с капацитет 20 места, е специализирана в областта на общата педиатрия, детската ревматология и пулмология. Лекува пациенти от 1 месец до 18 г. от цяла Източна България при 24-часов режим на работа. Заедно с клиниката в УМБАЛ „Света Марина“ са единствените държавни структури, които приемат и оказват специализирана помощ на тежко болни пациенти. 

 

Болничните стаи са обновени и създават уют за малките пациенти.


 

 

Доц. Върбанова сподели също, че заболяемостта при децата има сезонен характер. През лятото преобладават гастроинтестиналните проблеми, през зимата – респираторните. Идват обаче и малки пациенти с хронични страдания – ревматологични, алергични и други заболявания, с които семействата се борят цял живот. Не можем да разчитаме само на професионализма си, на лекарствата и на апаратурата. Много важни са и условията за лечение. Всяко дете страда не само физически, но и емоционално. Затова се опитахме да създадем малко повече уют за малките ни пациенти, призна доц. Върбанова. Тя благодари на дарителите, които са споделили подаръците си от своята 20-годишнина и са ги вложили в ремонт на стаите и санитарните възли, ново болнично обзавеждане и оборудване и в ново постелъчно бельо, което създава комфорт и настроение. Освен това са купени климатик и хладилници.

 

Коридорът е украсен така че да повишава настроението и да намалява стреса при децата.
 

 

 

Клиниката ни е малка, но работи на много високопрофесионално ниво. За това ни помагат много и спомоществователи, обобщи доц. д-р Боряна Върбанова.   

 

Коментари

Новини Варна