Децата на Варна празнуваха 3 март (СНИМКИ)
„Воини” в руски и опълченски униформи допълниха атмосферата на празника
Публикувана: 3 Mar 2019 | 18:36

Пъстър празничен концерт бе част от програмата за отбелязване на 141 годишнината от Освобождението на България от турско робство. В езерото на Детския кът във Варна малките артисти от театрална школа при клуб за детско творчество "Щурче" с ръководител варненската актриса Биляна Стоева, откриха сцената. Бе прочетено писмо от Княза на Русия към българския народ по случай Освобождението на България при подписването на Санстефанския мирен договор. Много варненци дойдоха на големия детски празник в Морската градина.

 

Представители на Районен клуб „Осми Приморски пехотен полк“, облечени в руски и опълченски униформи допълниха атмосферата на празника. Те държаха и копия на оригинални оръжия, използвани по време на Руско-турската война и показаха копие на Самарското знаме с полезна информация за присъстващите. 

 

Ученик от Руската гимназия рецитира „Опълченците на Шипка”, облечен с четническа униформа. 

 

На сцената се изявиха трите състава на детски танцов ансамбъл "Искра" с ръководител Петър Иванов, вокална група "Медени звънчета" с ръководител Петя Драгнева. Децата от хуманитарна гимназия "Канстантин Преславски" бяха в основата на музикалните изпълнения с народни инструменти. Над 240 деца минаха през голямата над 100 кв. сцена разположена в езерото. Гайдарски оркестър "Кавадари" с ръководител Драгни Драгнев засвириха със 140 народни инструменти "Гайдарска сюита".

Празнични хора се виха в продължение на няколко часа в езерцето.

 

В детския кът бе организирана и възстановка на стара градска чаршия където можеше да се видят различни занаяти характерни за онова време. В рамките на празника имаше и работилниците по гайда, тамбура, кавал и народно пеене. 

В момента в Зала 1 на Фестивален и конгресен център  върви

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ „БЪЛГАРИЯ – ЕДИН ЗАВЕТ”

Участват:

 

Академичен танцов театър към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, Ансамбли при Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”, Ансамбли при НЧ „Отец Паисий 1934”, Ученици от Национално училище по изкуствата „Добри Христов”.

Вход свободен

От 19,30 ч. на входа на Морска градина ще има

ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ – ПРОВЕРКА ПО СЛУЧАЙ 3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Снимки Пламен Гутинов, Ели Маринова

 

Четете още:Владиславово почетe героитe на Трети март (СНИМКИ)

Стотици се включиха в официалното честване нa 3 март във Варна

Коментари ( 0 )