IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:18 | 22 май 2019
Обновен: 16:01 | 15 април 2024

134-та годишнина отпразнува ОУ „Кап. Петко войвода“ на Галата

С ретро мотиви от 80-те години и концерт празникът бе запомнящ се

По материала работи: Слав Велев
134-та годишнина отпразнува ОУ „Кап. Петко войвода“ на Галата

С концерт „Мелодия на Галата 80-те“  ОУ „Капитан Петко войвода“ – кв. Галата във Варна отпразнува своята 134-та годишнина. Весел смях и луди танци изпълниха Актовата зала на Кметство Аспарухово, където възпитаниците на училището и техните учители пренесоха гостите в онези позабравени времена на диско и лъскави облекла. Гости на празника бяха кметът и зам. кмета на Район Аспарухово, родители и приятели на училището.

 

Основно Училище „Капитан Петко войвода” е едно от най дълголетните учебни заведения в град Варна – основано е през учебната 1884/1885 г. като начално училище от Кръстю Атанасов Ковачев – Македонеца, роден в село Горно Драглище, Разложко. Първоначално училището се е помещавало в частна къща, а от 1891г – в първата училищна сграда в кв. „Галата”. През 1962 г. се разкрива прогимназиален курс и училището става основно.

 

През месец септември 1969 г. отваря врати новата училищна сграда, в която училището се помещава и до днес. През месец май 1985 г. във връзка със 100-годишнината от основаването му, училището е удостоено с орден „Кирел и Методий”- Първа степен. През учебната 1999/2000г в училището стартира ранното чуждоезиково обучение по английски език в начален етап. От 01.01.2001г, с решение на Общински съвет-Варна, училището е икономическа организация с административно-стопанска и финансово-икономическа самостоятелност. От м.октомври 2009 г. училището е включено в списъка на средищните училища в Република България и осигурява за учениците от селищните образувания в района целодневна организация на учебния процес, безплатно обедно хранене и транспорт с училищен автобус.

 

Повече детски градини и по-малко деца в тях през 2018 г. във Варненско

Коментари

Новини Варна