Изследват безплатно за хепатит B и C във Варна на 26 юли
Безплатните скринингови изследвания ще се извършат в интервала от 10 до 17 ч. в мобилни кабинети на две места в града
Публикувана: 18 Jul 2019 | 13:55

Изследват безплатно за хепатит B и C във Варна на 26 юли. Мобилни кабинети ще бъдат разположени на ключови локации в морската столица. Инициативата е във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с хепатита -28 юли. Безплатните скринингови изследвания ще се извършат в интервала от 10  до 17 ч.. Локациите са две: в близост до пилоните на Катедралата и на Централния вход на Морската градина. Инициативата се организира от Сдружение „ХепАктив“ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Варна.

 

Безплатните изследвания ще се извършват в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти чрез бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им и назначаване на лечение при необходимост. За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

 

Акцията е част от кампанията „Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!“, която ще се проведе в шест български града през м. юли и м. септември и ще даде възможност на гражданите да узнаят бързо, безплатно и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да повишат своята информираност относно двете инфекции.

 

Събитието има за цел и да напомни, че хепатит В и С са  безсимптомни заболявания и единственият начин за навременното им диагностициране е чрез конкретно кръвно изследване. В България се предполага, че приблизително 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а около 77 хиляди с хепатит С, но от тях едва един от всеки десети е наясно със своята диагноза. Основната рискова група са хората над 40-годишна възраст поради факта, че в миналото кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за вирусите на хепатит В и С, а ваксината за хепатит В започва да се прилага на новородените след 1992 г. В България в момента се подготвя Национална програма за превенция и контрол над вирусните хепатити, която се очаква да бъде финализирана през октомври, като към настоящия момент изследванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични изследвания. Единственият начин човек да се изследва е или да ги заплати самостоятелно в лаборатория или да се възползва от безплатните изследвания, предлагани при подобни скринингови акции или в Регионалните здравни инспекции.

 

Коментари ( 0 )