IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
18:50 | 18 юли 2019
Обновен: 21:11 | 16 април 2024

Над 100 служители на реда протестират във Варна (СНИМКИ)

Недоволните искат достойно заплащане на нощния труд във всички браншове

По материала работи: Слав Велев
Над 100 служители на реда протестират във Варна (СНИМКИ)

Над 100 служители на реда протестираха пред сградата на общината във Варна с искане за увеличаване на минималния размер на допълнителното заплащане за нощен труд в системата на МВР и Министерството на правосъдието. Припомняме, недоволството започна на 5 юли под наслов „За достойно заплащане на нощния труд“. Организирано е от Синдикалната федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи (СФСМВР) и Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

 

Основните искания на протестиращите е да се актуализира размерът на допълнителното заплащане за нощен труд и да стане определен процент от социално измерим променлив критерий.

 

„Нашите основни искания е промяна на базовата ставка от 25 ст. за час нощен труд – каза за тв „Черно море“ зам.-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Красимир Костов. – Това е при МРЗ от 180 лв., но сега реалностите са други, искаме повишение и обвързване със социално измерим фактор, например с минималната работна заплата или с възнаграждението на служителите.“

От 5 юли досега няма преговори и индикации за повишаване на възнаграждението за нощния труд.

„Искаме да знаем с колко ще се увеличи. Започнали сме кампания с КТ „Подкрепа“ и Българския лекарски съюз. Не се борим за правата само на служители на МВР. Около 400 000 души в страната полагат нощен труд при мизерно възнаграждение, което трябва да се промени“, добави Красимир Костов.

 

Представители на охраната на затворите, които са към Министерството на правосъдието, също подкрепиха протеста. Те работят по закона на МВР и също са ощетени от ниската ставка.

Според Красимир Костов министърът на вътрешните работи Младен Маринов подкрепя недоволството, но няма как с наличния бюджет да реши проблема във ведомството.

 

Протестът е регламентиран и ще продължи около час. Служитеите на реда носеха транспаранти с текстове, които фокусират вниманието върху наболелия проблем с ниската ставка за нощн труд.  Очаква се да се присъединят и още недоволни. 

БОРИС ПРОДАНОВ 

ИВАН БАРБОВ

 

Снимки: БОРИС ПРОДАНОВ

 

Още по темата: Щрихи от утрото" (18.07.2019) - Служителите на МВР отново на протест във Варна

Коментари

Новини Варна