IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:03 | 18 юли 2019
Обновен: 12:49 | 21 април 2024

Пострадалите незрящи: Не вярваме в институциите

Защо дамите, попаднали в зейнала дупка се чувстват несигурни по улиците

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Две незрящи дами пропаднаха на 17 юли, (сряда) в зейнала дупка в близост до Съюза на слепите във Варна. В резултат на това те са с наранявания, охлузвания и преживян стрес. Потърсихме ги за коментар.  „Със стъпването на тротоара, ние попаднахме в много дълбока дупка, разказа пострадалата  Снежана Атанасова. Нямаше никого. Нито се работеше наоколо, нямаше предпазни лента, парапет, конус. Ние понеже знаем, че трябва да има парапет, тръгнахме спокойно и пропаднахме. Разкопали са дупката заради някакъв светлинен знак по проект. Пешеходната пътека до дупката отива в нищото – в трева. Ако дотук сме оцелели, да си помислим дали ще оцелеем после, след светлинната пътека. Резултатът след падането е охлузвания, натъртвания, безпокойство на семействата ни и голям стрес. Всичко е свързано със средства и не знам дали ще си търсим правата по съдебен ред. Институциите не ни съдействаха. Благодарим на човека, който ни помогна на улицата! Той се обади на дежурен на 112. На мен лично ми казаха, че щом съм без кола, не могат да ни пратят патрулка. Дадоха ми телефон на дежурен в Общината. Той се държа много грубо, отказа ни, каза: „ Елате тук, ще опишете всичко. Обяснихме, че сме незрящи. Той се държа грубо“, допълни Снежана Атанасова.

 

„Ако не беше този човек, нямаше да разберем, че виновният седи насреща на тротоара, без да ни се притече на помощ – сподели другата пострадала дама, Миролюба Андонова. И да потърсим правата си по съдебен ред, съм сигурна, че няма никой да поеме отговорност. Обезверена съм от институциите. Имах случай на близкия тротоар. Блъснах се в стърчащ багаж на паркирала кола, обезобразих си лицето, счупих си зъбите. С протокол на сСъдебна медицина и с протокол на КАТ със снимка и описан автомобил, писменият отговор гласеше: „Собственикът на колата каза, че на тази дата не е бил на тази улица“. Аз не търся собственика, а шофьора на колата. Какво да говорим още? Не вярвам на никого. Падали сме по спирките когато подменяха спирките от метални с пластмасови. Не вярвам, че някой ще ни окаже съдействие или помощ. Вижте наоколо къде продължава пътя – от тази запълнена вече дупка нататък – няма парапет, няма сигнали, които да ни водят. Вървим покрай паркиралите коли и излизаме направо на платното“.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: Наказват фирма заради инцидент с две слепи жени във Варна

Коментари

Новини Варна