Студентка на Варненския свободен университет създаде рокля, която „говори“ за изкуство и дизайн
Публикувана: 19 Nov 2019 | 16:57

Десислава Веселинова – четвъртокурсничка в специалност „Мода и мениджмънт в модата“ на Варненския свободен университет, създаде рокля, която разказва истории. В нея младата дизайнерка е вплела по неповторим начин послания от социалните мрежи и модата. Моделът – произведение на изкуството, бе представен на ревю по време на изложението за текстил и мода в Пловдив и веднага се превърна в хит сред модните среди и може да стане част от визията за следващото издание на форума.

 

„Днес младите хора се изразяват в социалните мрежи. Като дизайнер и творец, реших, че моя визитка ще бъдат дрехите, които създавам. Ето защо силуетът на роклята е асиметричен, неограничаващ, несъвършен – с външни тропоски, с ципове и работни чертежи. Показва, че за красотата не е нужно съвършенство. Такива са и над 40-те послания по нея - някои смешни, други тъжни, а трети - провокиращи“, сподели Деси, която от 2016 г. развива собственият си моден бранд . „Обучението във Варненския свободен университет ми помогна да се срещна с подобни на мен хора. Научих много и се уверих, че пътят, който съм избрала е правилен“, допълни още студентката.

 

В модното ревю, съпътстващо изложението, със свои модели се представиха  студентите Росица Георгиева и Стела Димитрова, които също предизвикаха овациите на публиката. Моделите на дипломантката Стела Димитрова участваха и в интерактивната бяла експозиция в ревю-зоната на Панаирната палата. На щанда на Варненски свободен университет бяха представени облекла на студенти от специалностите „Моден дизайн“ и „Мода и мениджмънт в модата“, вдъхновени от Шанел и изработени чрез редизайн на изделия от деним. Младите дизайнери от катедра „Изкуства“ участваха в семинари за модни тенденции, маркетинг и рекламата и в работилниците на известния дизайнер Иван Донев.

 

Доц. д-р Капка Манасиева, ръководител на катедра „Изкуства“ във ВСУ „Черноризец Храбър“, представи магистърската програма „Дизайнерски практики в модната индустрия“, която се фокусира върху подготовката на кадри за глобалната модна индустрия и трите най-изявени тенденции в развитието й: „Моделиране на облекло“, „Устойчива мода“  и  „Стайлинг  и концепции“.

 

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ и специалност „Моден дизайн“ отново защитиха качеството на образованието по моден дизайн в България, сподели доц. Манасиева. Тя добави още, че второто издание на изложението за текстил и мода е преминало на световно ниво.

Още от: Общество

Коментари ( 0 )