IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
15:46 | 5 декември 2019
Обновен: 19:24 | 14 април 2024

Истинските истории на децата от Могилино - Деси

На 21 декември ще има концерт в подкрепа на Комплекса за социални услуги за деца и младежи

По материала работи: Слав Велев
Истинските истории на децата от Могилино - Деси

Ели Маринова

Още никой не е успял да си отговори на въпроса защо раждаш дете, а след това го хвърляш на боклука. Понякога лекарите или близките те мотивират да го сториш, особено ако е видимо, че детето ще бъде с увреждания. Понякога сам вземаш такова решение. А понякога оставяш дори здраво бебе само защото не си достатъчно силна да се справиш сама със себе си и новия живот, който си довела на света. Факт е, че и днес продължават да се изоставят човешки деца, което е тъжно на фона на обезличаващата ни, чезнеща нация. Факт е и обаче още нещо. От няколко години местообитанията на децата без родители смениха видимо облика си. Заприличаха на домове и внесоха стабилно усещане за уют. Майчината ласка никой не може да замени, но с усилията на много сърцати жени и мъже, тези деца са облечени, обути и нахранени. Време е всеки от нас да даде своята малка лепта в помощ на децата, лишени от родителски грижи във Варна на предстоящия Коледен благотворителен концерт. Мотото му е „По-щастливи У дома!“ , ще се проведе на 21 декември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, от 18,00 часа.

Комплексът за социални услуги за деца и младежи /КСУДМ/ се състои от осем центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ на територията на Община Варна. Във всяко ЦНСТ живеят от 10 до 14 деца и младежи с и без увреждания, за които вече близо пет години полагат грижи детегледачи, помощник-възпитатели, психолози, социални работници, медицински и други специалисти. Чрез концерта ще се популяризира работата на социалните работници, ще бъде дадена възможност на хората да се запознаят с дейността на къщичките. Събраните средства от концерта ще бъдат използвани съобразно нуждите на всяко ЦНСТ за:

 

1. Осъвременяване на пространството, в което живеят децата и младежите

2. Закупуване на допълнителни уреди за рехабилитация

3. Оборудване на кътове за работа с деца със специални потребности

Банковата сметка, на която може да се включите с дарение е:

ОББ АД  BG15UBBS88881000651739   Фондация „Помни Могилино“

Концертът ще се проведе в полза на децата и младежите от Осемте Центъра за настаняване от семеен тип във Варна. Цена на билетите е 15 лв.

=

Ще ви разкажем няколко от историите на дечица, живеещи в къщичките от семеен тип.

 

ДЕСИ ОТ МОГИЛИНО

„Никога няма да забравя деня, в който я видях за първи път, деня, в който я посрещнах в Центъра за настаняване от семеен тип във Варна, разказва директорът Дияна Дянкова. Тя пристъпваше неуверено и плахо. Излъчваше страх и изглеждаше като изплашено пиленце. Деси е едно от децата от Могилино, станали печално известни от филма „Изоставените деца на България“. Изоставена от самото си раждане, тя е прекарала целия си живот в институции. Преместена в ЦНСТ гр. Варна през 2010 г. след закриването на дома в Могилино. Същата година беше записана като ученичка в Специалното училище за деца с нарушено зрение във Варна, където Деси получава и до сега обучение от висококвалифицирани специалисти с голям опит. Изминаха месеци, в които с голямо търпение, любов и постоянство ние, екипът на ЦНСТ я учехме да опознава новото място, да свикне с огромната промяна, която и се случи, защото, макар и за добро, това беше невероятен стрес за Деси, допълнен от факта, че тя е незряща и не може да говори. Учехме я да не се страхува от нещата, с които се сблъсква за първи път – асансьор (заобикаляше го с ужас повече от месец);  цвете (много търпеливо, с моята ръка напред, най-накрая се осмели да го докосне); Куче!!! Не си представяте какво е за едно незрящо дете да пипне живо куче, при това, лаещо. Заведохме я за първи път на плаж.

Анна Мария вече се смее.

 

Голяма част от хората дори не се замислят и не могат да си представят какъв може да е животът ,без да познаваш толкова обикновени и прости неща като собствена четка за зъби, свои фибички и панделки, да се храниш спокойно, без някой да ти грабне закуската, понеже си незрящ и по-слаб, да избираш какво да ядеш или да отидеш когато сам решиш до тоалетната.

 

Най-трудното от всичко беше да научим Деси какво е това „НЕ!“ и че има право да не иска. Сега знам, че има чудеса. Едно от тях е Деси.

 

Не пропускайте да помогнете – кой с каквото може! Коледният благотворителен концерт „По-щастливи У дома!“ , ще се проведе на 21 декември в зала 1 на Фестивален и конгресен център, от 18,00 часа. В следващите дни ще ви разкажем за още от децата на Могилино.

 

Това е крехката и слънчева Лили.

 

Започват рождественски инициативи в храм „Св. Атанасий“

Коментари

Новини Варна