В Обсерваторията организират празник на френския физик Фуко
Във форума ще участват деца и учители от МГ "Д-р Петър Берон", IV ЕГ, III ПМГ, V ЕГ, СУ "Св.Климент Охридски" и ученици кръжочници в НАОП
Публикувана: 5 Dec 2019 | 11:05

Празник на Фуко ще се проведе днес в Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Инициативата е по повод 200 годишнината от рождението на френския физик Жан Леон Бернар Фуко. Организатори на събитието са дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна и Регионалното управление по образование, съвместно с Обсерваторията.  

 

В празника ще участват деца и учители от МГ "Д-р Петър Берон", IV ЕГ, III ПМГ, V ЕГ, СУ "Св.Климент Охридски" и ученици кръжочници в НАОП.  В рамките на форума отбори от около 10 души ще представят свои проекти по най-важните разработки на Фуко -  "Приложения на жироскопите", "Махалото на Фуко по света и у нас", "Приложение на токовете на Фуко и мерки за предотвратяване на вредните последствия" и други.  Ще се водят дебати на тема" Геоцентрична срещу хелиоцентрична система". Предвиден е и експеримент за измерване дължината на нишката на махалото на Фуко.

Коментари ( 0 )