IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:10 | 5 декември 2019
Обновен: 02:59 | 25 април 2024

Във Варна изследват безплатно за повишени нива на пикочна киселина

Тестовете са през декември

По материала работи: Пламен Янков
Във Варна изследват безплатно за повишени нива на пикочна киселина

Хората във Варна и Бургас имат възможност за безплатни изследвания на нивата на пикочна киселина в кръвта, организирани от фондация „Медкънект“. Талон за безплатно изследване може да се изтегли от https://medconsult.bg/iniciativi/item/1946-informacionna-kampaniya#talon. Кампанията се провежда със съдействието на Медицински университет – Варна,община Варна и община Бургас.

 

Инициативата е част от кампанията  „Рискове от високи нива на пикочна киселина - информирай се и се изследвай“, която цели да подпомогне осведомеността за важността от редовно наблюдение на нивата на пикочната киселина. Целта на организаторите е да се привлече вниманието на хората към сериозните заболявания, които крие хиперурекимията за здравето, и да се предприемат ранни мерки за предотвратяването им.

 

Пикочната киселина в кръвта е важен показател, който подобно на другите здравословни показатели като кръвно налягане, сърдечна честота, холестерол и кръвна захар трябва да се проследяват профилактично, съветват специалистите. Високите нива на пикочна киселина в кръвта или т.н. хиперурекемия крият сериозни рискове от възникване на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, подагра, метаболитен синдром и др.

 

Фондация „Медкънект“ насърчава хората на възраст над 40 години, които имат или са изложени на риск, да проверяват редовно нивата на пикочната си киселина чрез рутинен кръвен тест и след това, ако се налага, да определят правилния план за лечение с лекар.

Коментари

Новини Варна