Три нови мостови съоръжения ще облекчат трафика във Варна
На две нива ще се преминава на светофара на „Владислав Варненчик“ и „Христо Смирненски“
Публикувана: 15 Jan 2020 | 17:10

 

Три нови мостови съоръжения ще облекчат трафика във Варна. Това стана ясно по време на пресконференция, на която кметът на Варна Иван Портних представи пред медии проектобюджета за 2020 година.

 

По думите му вече се работи по нови инфраструктурни проекти, които ще разтоварят движението в града. Направени са и конкретни стъпки за нови транспортни решения, увери кметът Портних.

 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ и отвеждането на трафика към магистрала „Хемус“е един от големите проекти, съпоставими с изграждането на новия бул. „Васил Левски“, каза още той. "Реконструкцията на бул "Цар Осовбодител, в частта от бул. В. Ллевски" до п. в.  на летището, е една от амбициозните ни задачи." 

 

Кметът не се ангажиар със срокове, тъй като ще се наложи отчуждаване на частни имоти. В годините за съжаление независимо, че трасето е било заложено в Общя устройствен план е бипо позвволено застрояване в някои участъц, уточни той.

 

„Работим по редица проекти за мостови съоръжения. Такова ще има на светофара на булевардите „Република“ и „Владислав  Варненчиик“. На две нива ще се преминава и на светофара на „Владислав Варненчик“ и „Христо Смирненски“, където кръстовището е конфликтна точка след  реализацията на новия булевард „Васил Левски“, уточни кметът.

 

 

Между булевард „Левски“  и „Осми приморски полк“ също ще има мост, което ще позволява движението  в посока „Виница“ да минава на горното ниво, а на долното - безсветофарно.

 

Близо 100 милиона лева са предвидените средства за функция "Жилищно строителство и БКС" през 2020 година.

 

Парите ще се разходват за рехабилитация на улици, благоустрояване на междублокови пространства, за план-сметка "Чистота", улично осветление,  поддръжка на зелените площи и Морската градина и др.

 

С над 10 млн. лв. продължава рехабилитацията на уличната мрежа. Около 5 млн. лв. са инвестициите на община Варна в междублоковите пространства. За основния ремонт, реконструкцията и изграждането на улици в макрорамката са предивидени 25,5 млн. лв. За чистота – 32,7 млн. лв.

 

Сред големите обекти, за които е предвидено финансиране от общината, са рибарското пристанище "Карантината", проектът за качване на АМ "Хемус" от бул. "Ат. Москов", реализирането на втория етап на „синята зона“ и др.

 

Елисавета Илиева

 

 

Коментари ( 0 )