IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Община Варна
16:17 | 24 април 2019
Обновен: 20:47 | 22 април 2024

ОбС – Варна, реши: Всеки ще може да поиска общински пари за градинките пред блоковете

Това ще е възможно след решение на Общо събрание на етажната собственост

По материала работи: Пламен Янков
ОбС – Варна, реши: Всеки ще може да поиска общински пари за градинките пред блоковете

Зелена светлина получи новата наредба за финансово подпомагане на проекти за озеленяване и благоустрояване. С влизането й в сила всички етажни собствености ще имат право да кандидатстват за финансиране в размер до 5000 лв. за облагородяване на градинките край блоковете, реши на днешното си заседание Общинският съвет във Варна. 


Близо 1,75 млн. лв. от местната хазна ще бъдат отпуснати за довършителни ремонтни дейности във варненски училища и детски градини. Допълнителното финансиране се налага заради възникнали непредвидени обстоятелства по време на строително-монтажните работи. Голяма част от сградите са стари и непрекъснато се появяват скрити дефекти, обясни Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“.


С пълно единодушие местният парламент реши общината да отпусне над 560 000 лв. за ремонта на стадион „Спартак“. Средствата ще бъдат изразходвани за реконструкция на една от трибуните, както и за закупуване на пластмасови седалки и спортно оборудване за залите. Съветниците гласуваха и отпускането на 370 500 лв. от местната хазна за изграждане на  нови тротоари по пътя Варна – Златни пясъци.


Пробивът на ул. „Ал. Рачински“ също беше част от дневния ред на вчерашното заседание. Общинският съвет одобри ПУП-ПРЗ за разширение на улицата в участъка между бул. „Съборни” и ул. „Ген. Колев”. Пробивът ще бъде с две платна с по две ленти, заради което предстои отчуждаване на имоти.


Съветниците дадоха съгласието си общината да поеме дългосрочен дълг за реализацията на проекта за цялостна реконструкция на филиала на театъра. Кредитът ще е в размер до 1,43 млн. лв., с които ще бъде съфинансиран проектът на обща стойност 7,1 млн. лв.. Останалите над 5,7 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“.


Общинските съветници одобриха и новата система от правила за електронен прием в първи клас в училищата на територията на община Варна за 2019/2020 г. Приемането й бе продиктувано от промени в наредба на Министерството на образованието и науката, според които, освен малчуганите с уседналост по адрес над 3 години, с предимство ще влизат и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище.


С решение на местния парламент 18 варненски двойки с репродуктивни проблеми ще получат общо 46 500 лв. от общинската ин витро програма. Други 73 400 лв. ще бъдат предоставени на 209 варненци със здравословни проблеми.


Местният парламент одобри също отпускането на еднократни социални помощи за 133 варненци на обща стойност 38 750 лв.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна