IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Община Варна
10:38 | 25 септември 2020
Обновен: 06:58 | 27 март 2024

„Градски транспорт“ във Варна ще тегли кредит, за да оцелее

Банковия заем ще бъде договорен за период от 60 месеца

По материала работи: Ставри Таргов
„Градски транспорт“ във Варна ще тегли кредит, за да оцелее

Две предложения за финансово подпомагане на „Градски транспорт“ ЕАД разгледа комисията по финанси към Общински съвет - Варна. Едното от тях предвижда актуализиране на икономическа рамка към договора за обществен транспорт, която ще даде възможност за дофинансиране на търговското дружество.

 

В предложението е посочена стойност на километър пробег в размер на 0,64 лв., която е двойно по-голяма спрямо приетата, в началото на година – близо 0,35 лв.

 

Съветниците разгледаха и предложението за отпускане на целеви банков кредит в размер на 10 млн. лв. за погасяване на паричните задължения на превозвача. Към дата 16.09.2020 г. паричните му задължения за гориво са в размер 3 878 645 лв., а към НАП – 5 657 786 лв.

 

„За да преодолеем негативните последици от Covid-19 търсим варианти за набавяне на необходимите на „Градски транспорт” ЕАД парични средства.“, се казва в предложението.

 

В резултат на въведените противоепидемиологични мерки потреблението на услугата обществен превоз е спаднало драстично, което води до понижаване и на приходите на дружеството. Банковия кредит ще бъде договорен за период от 60 месеца.

 

Решенията на комисията ще бъдат окончателно гласувани на предстоящата сесия на Общински съвет - Варна.

Коментари

Новини Варна