„Градски транспорт“ във Варна ще тегли кредит, за да оцелее
Банковия заем ще бъде договорен за период от 60 месеца
Публикувана: 25 Sep 2020 | 10:38

Две предложения за финансово подпомагане на „Градски транспорт“ ЕАД разгледа комисията по финанси към Общински съвет - Варна. Едното от тях предвижда актуализиране на икономическа рамка към договора за обществен транспорт, която ще даде възможност за дофинансиране на търговското дружество.

 

В предложението е посочена стойност на километър пробег в размер на 0,64 лв., която е двойно по-голяма спрямо приетата, в началото на година – близо 0,35 лв.

 

Съветниците разгледаха и предложението за отпускане на целеви банков кредит в размер на 10 млн. лв. за погасяване на паричните задължения на превозвача. Към дата 16.09.2020 г. паричните му задължения за гориво са в размер 3 878 645 лв., а към НАП – 5 657 786 лв.

 

„За да преодолеем негативните последици от Covid-19 търсим варианти за набавяне на необходимите на „Градски транспорт” ЕАД парични средства.“, се казва в предложението.

 

В резултат на въведените противоепидемиологични мерки потреблението на услугата обществен превоз е спаднало драстично, което води до понижаване и на приходите на дружеството. Банковия кредит ще бъде договорен за период от 60 месеца.

 

Решенията на комисията ще бъдат окончателно гласувани на предстоящата сесия на Общински съвет - Варна.

Коментари ( 0 )