Русия обвини Би Би Си, че разпространява идеите на ИД
Ставало дума за цитати на лидера на Ислямска държав
Публикувана: 11 Jan 2019 | 9:24
Абу Бакр ал Багдади. Снимка: архив, Reuters

Руските власти обвиниха Би Би Си, че разпространява идеите на джихадистката организация "Ислямска държава" и казаха, че следят нейните програми постоянно в рамките на тяхно разследване. Тези обвинения бяха отправени в контекста на напрежението между Москва и Лондон, предаде Франс прес.

 

"Открихме съдържание, разпространяващо идеологическите позиции на терористична организация в сайта на руски на Би Би Си", заяви руският регулаторен медиен орган Роскомнадзор. Той уточнява, че става дума за "цитати" на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.

 

"В ход са експертизи, за да се провери дали това съдържание спазва руските стандарти срещу екстремизма", допълва регулаторният орган.

 

В Русия ИД е забранена и медиите трябва да упоменават това всеки пък, когато говорят за тази група, пише БТА.

 

В края на декември руският медиен регулаторен орган обяви началото на проверки на дейностите в Русия на Би Би Си уърлд нюз и на интернет сайтовете на Би Би Си. Мярката беше в отговор на обвиненията на британския медиен регулаторен орган, че руската телевизия на английски език Ар Ти е нарушила правилата за безпристрастност.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )