IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
08:40 | 13 януари 2019
Обновен: 06:32 | 28 февруари 2024

Ген. Константин Попов: Нека господин президентът да каже кой е лобист

Той посочи, че Ф-16 носи по-голям бомбови товар от Грипен, има "по-голяма далечина и продължителност" на полета

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Канал 3

"Не знам какво е имал предвид, понякога трудно разбирам някои политически послания. Доколкото разбирам, може би лобистите били в Парламента. Не, Парламентът определя правилата, взема окончателното решение, така че ние може да сме обект на лобизъм, ако има такъв, но не съм видял", каза ген. Попов.

 

"Познавам уважавания г-н президент от доста време, той е интелигентно момче, умее да преследва целите си - разбира се, казвам го от позицията на по-възрастен от него. Когато са му поискали тези опорни точки (за качествата на "Грипен"), той ги дава, в което няма нищо осъдително. Осъдително, според мен, е ако искаш да спреш процеса на модернизация. Опасявам се, че с говоренето на колегите от БСП - те горе-долу са едни и същи позициите им (с президента Радев), те атакуваха процедурата, а тя се определя от Парламента.
 

Максималната цена е прогнозируема максимална стойност на базата на направени преди доста време проучвания - никъде не е казано, че който надвиши с една стотинка тази цена - 1,8 милиарда лв, отпада", поясни генералът. "На базата на какви оценки стигнаха до някакви огромни разходи - няма цифри, защото просто не сме почнали преговори. Изпратили сме писма до всички, да кажат - има ли наличност и на каква цена. Предстои по-трудната част - конкретни преговори, но и след сключване на договор, тази цена може да не е окончателна. Изключитено рано е да драматизираме", изтъкна ген. Константин Попов.
 

По думите му оперативно-тактическите данни на стария модел на Ф-16 са били по-добри от тези на Грипен.
 

"Имам много конкретни впечатления от работата на всички свои подчинени - ако мога да си позволя един съвет, ако искат да го приемат: да не отиваме в крайности, с изостряне на отношенията, изглеждат ми нервни, да продължим процеса уверено, мъдро, спокойно, в полза на Българската армия, всъщност", препоръча на някогашните си подчинени генералът. "Тази нервност може да има политически характер, или други неща - не знам, не мога да гадая по този начин. Между другото г-н Вигенин каза, че те не комуникират с г-н президента: бих попитал по какво точно те имат различия в позициите си? Да кажат 2-3 неща!"


Генерал Попов предположи, че Румен Радев не е бил разбран правилно при изказване срещу "сляпото покорство и безропотното подчинение", които носят една звезда на генералите. "Не вярвам самолетите да стоят зад това, може би тук не е разбран г-н президента правилно: сляпо покорство и подчинение сред генералитета няма. Но все пак бих казал, че аз не бих използвал такива слова", добави генералът.


За твърдението на опозицията, че Ф-16 Блок 70 бил "несъществуващ самолет", Константин Попов предположи, че тя знае повече от правителството на САЩ. "Съвсем наскоро се получи информация, че производството на точно този тип самолег - Блок 70, ще започне през 2019 г. Всъщност какво ги притеснява опозицията какво точно правят в САЩ -дали могат да си намерят работници, или дали имат апаратура? Това за мен е една пушилка, пара, изкуствено напрежение, президентът Радев използва думата "кренвирши" във връзка с Швеция преди време. Когато се поемат ангажименти от държави като САЩ, Швеция, България, нещата са сериозни, защото всеки носи отговорност".


Генерал Попов е категоричен, че няма как самолетът да поскъпне до 2 милиарда лева, нито пък може да се стартира нова процедура за избор на изтребител. "Вижте, може да бъде и по-висока цената, но от 2 милиарда няма как да е по-високо, защото записаното като предложение на правителството е на базата на предложението на Съединените щати. Оттам нататък ангажимент на българското правителство е да защити българския интерес на най-добрата възможно цена. Ако това не е възможно, се отива на следващите преговори. Не може да се организира нова процедура - ще се вземе ново решение, с Народното събрание, с мандат за преговори", посочи възможностите за процедурата ген. Попов.


Помолен да представи радара от пето поколение, с който е оборудван Ф-16 Блок 70, пилотът каза: "Не знам доколко мога да го обясня: предишните радари са механични, антените се движат механично, докато активната решетка има 1400 диполчета, всяко от тях е като антенка, сканира се електронно и дори някои от тях да откажат, радарът работи прекрасно, трудно се смущава, има по-голяма разделителна способност".


Той посочи, че Ф-16 носи по-голям бомбови товар от Грипен, има "по-голяма далечина и продължителност" на полета, с около 50% по-голям летателен ресурс от шведския самолет. 


Novini.bg


Борисов благодари на премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания за подкрепата по "Мобилност"

Коментари

Новини Варна