Риби от Бяло море се ловят около ТЕЦ – Варна
Подобен феномен има и край Крим
Публикувана: 14 Jan 2019 | 12:49

Според вида риба Варна постепенно се превръща в град на Егейско море. Тази зима във Варненското езеро мераклии хванаха паламуд и чернокоп – мигриращи риби, чийто сезон е летния. Според експерти причината е в подновената работа на ТЕЦ – Варна, който отново отделя топла вода, използвана за охлаждане.

 

Мястото край с. Езерово е любимо на бракониерите. От години там вече се среща южен вид риба – хамсия. Тази роднина на вкусната средиземноморската сардина се смята вече за варненски вид. Хваща се в сериозни количества в началото на май – преди идването на пасажи от Босфора.

 

Януари и февруари са месеци, в които големите кефали търсят убежище в студа. За тях се бракониерства с тралене и дране, а глобата е от 500 лв. – тази част от езерото е обявена и за резерват.

 

Учени от Института по океанология считат, че новите климатични условия променят и навиците на рибите, които вече не мигрират. Сафридът избира да зимува по черноморските брегове на Турция, но вече излиза и край Резово. Част от тази любима риба се прибира и в дълбоки пещери под водата край Крим. Там водата си остава над 10 градуса през цялата година.

 

Поради тази причина и там ловят беломорски риби като ципурата, например. Явлението е изследвано от руски океанолози, които знаят и за варненския феномен. Предлагат да се използва с практични варианти – поставяне на т.нар. „садки“ около централата, където да се отглежда ципура и/или лаврак. Техните цени на родния пазар са сред най-високите. И с такива развъдници цената от 15-ина левчета за килограм да се срине наполовина.

 

Още по темата: В студа на борсата във Варна вадят хубава риба

 

Снимка Пламен Гутинов

Коментари ( 0 )