IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
21:41 | 21 април 2019
Обновен: 16:54 | 21 март 2024

Деморализацията от комунизма у нас си пролича при пожара в Нотр Дам

Христо Анастасов, политолог

По материала работи: Юлиян Атанасов
Деморализацията от комунизма у нас си пролича при пожара в Нотр Дам

Реакциите в българското общество по повод пожара във „Френската Света Богородица“ подчерта един проблем у нас, който тежи много на израстването ни като европейци, според политолога Христо Анастасов в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.„Контрастът между френското и българското общество е тъжен. Затварянето в собствения свят и цялата деморализация от комунизма си личи точно в такива моменти“.Наблюденията на госта в студиото са, че в нощта на бедствието мненията могат да бъдат разделени на френски и извънфренски. Но, колкото по-далеч от Париж отиваме, толкова по-негативни и параноични са реакциите.„В нощта след пожара се водеха два дебата – френски и извънфренски. Френският дебат се водеше в насока на терористичен акт, макар първоначалните мнения на експерти да са за злощастен инцидент. Извън Франция дебатът беше все по-параноичен с отдалечаването си от Западна Европа“.

 

Анастасов засяга и политиката на френския президент Емануел Макрон, който по примера на своите предшественици се старае да бъде лидер не само в страната си, но и на цяла Европа. Но негативното е, че той е готов да се вслуша в общественото мнение за затваряне на училището по администрация.„Френското общество не може да направи сравнение между своите политици и чуждестранните. Това води до омразата срещу училището по администрация. Чисто човешкото чувство, че някъде другаде нещата се случват по-добре, не е присъщо само за българите, но и за народ като френския“.Неизбежно е, когато се коментира тема със западни политики, да не се засегне и казуса с Брекзит. А в случая имаме и френската гледна точка.„Настояването на Франция за Брекзит цели да извади дебалансьора от Европейския съюз, който Великобритания винаги е бил“.

bloombergtv.bg

Четете още: Краят на Порошенко, Зеленски със съкрушителна победа в Украйна

 

Коментари

Новини Варна