Зеленски: Ще продължим до край преговорите за спиране на огъня в Източна Украйна
За свои основни приоритети победителят на изборите обяви връщането на затворниците и пленниците в конфликта
Публикувана: 22 Apr 2019 | 10:58
Победителят на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски заяви след обявяването на първите резултати от вота, че първата му задача на чело на страната ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната.
 

„Ние ще продължим до край преговорите, за да се постигне прекратяване на огъня", каза победителят от партия „Слуга на народа" след първите данни от екзитпол анкетите, сочещи го за безспорен победител на балотажа, съобщава БТА, цитирана от Investor.bg.
 

„Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници. Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома", увери Зеленски на пресконференция в щаба си.
 

Той заяви още, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес. „Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огънят в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски.

Бъдещият президент даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко. 
 

Във видеообръщение, разпространено в приложението Telegram, Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната.
 

„Главното, което направихме, е, че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски след оповестяването на резултатите от екзитпол анкетите, според които той печели на балотажа над 70 процента от гласовете, близо три пъти повече от действащия държавен глава Петро Порошенко.
 

Веднага след обявяването на резултатите Зеленски бе поздравен от американския президент Доналд Тръмп.
 

„Президентът Тръмп позвъни на Володимир Зеленски, за да го поздрави за победата на изборите, а също украинския народ за произвеждането на мирни и демократични избори", посочи в Twitter специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър.
 

„Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия", добави Волкър. Той също така благодари на изгубилия изборите настоящ украински президент Петро Порошенко за това, че е управлявал Украйна „в изключително сложни времена". 
 

По-рано в неделяс посолството на САЩ в Украйна поздрави Зеленски за победата и изрази надежда за запазване на силното партньорство между Киев и Вашингтон.
 

Коментар за резултатите дойде и от Москва, съобщава още БТА. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество след президентските избори.
 

„Украйна може да извърши рестарт, не в смисъл на преразпределение на паричните потоци от един джоб в друг, а истински, основан на осъзнаването на необходимостта за консолидиране на народа не чрез сила, а чрез изработване на общонационален дневен ред", посочи говорителката на руското външно министерство. 
 

Поздравителни обръщения отправиха също председателят на Европейския съвет Доналд Туск и генералният директор на НАТО Йенс Столтенберг.


Четете още: Краят на Порошенко, Зеленски със съкрушителна победа в Украйна
 

Коментари ( 0 )