IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
17:06 | 25 април 2019
Обновен: 23:52 | 19 април 2024

През 2022 г. ще бъдат готови 2/3 от автомагистрала Хемус

Бойко Борисов: Така ще се съживи цяла Северна България

По материала работи: Борис Проданов
През 2022 г. ще бъдат готови 2/3 от автомагистрала Хемус

"Поне 2 г. са изгубени в чакане за строителството по част от магистрала „Хемус“ заради бавни отчуждителни процедури", заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти във Варна.

 

И посочи, че до края на тази година трябва да напредне строителството на магистралата в частта от Ябланица до Ловеч и Плевен. Премиерът отбеляза, че с промяната в Закона за предварителните отчуждавания всичко вече ще върви по план.

 

„Сега съм помолил отново да се промени законът, защото знаете, че веднага като излязох в опозиция Закона за предварителните отчуждавания го махнаха, за да не може да се строи. С години се чака. Чак тази седмица приключват отчуждаванията на Търговище. Това нарочно го направиха“, коментира премиерът Борисов.


„През 2022 г. до Търговище ще ходите със сигурност по магистрала, както и между Плевен и Ловеч. Сега усилено се проектира на инженеринг участъкът до Търново, така че се строи през тези две години“, добави министър-председателят.

 

В момента се проектира и участъкът от 85 км от Велико Търново до Търговище, за да може през 2024 г. магистралата да е завършена напълно.

 

„Но през 2022 г., като имаш 2/3 от магистралата готови, ще видите колко различно ще пътуват тези хора от Добрич, Генерал Тошево и Силистра и всички“, каза още Борисов.

 

Министър-председателят припомни, че се е обзаложил с финансовия министър Владислав Горанов, че брутният вътрешен продукт ще се вдигне с 20%, след като е готова магистралата, както се е случило и на юг с магистралите „Тракия“ и „Марица".

 

В момента там ние не можем да намерим работници. От 105 км се карат работници в Димитровград за заводите“, каза още Бойко Борисов.

 

Още по темата: Премиерът Борисов: Варненци, шофирайте разумно по новия бул. “Левски”

Коментари

Новини Варна