IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
12:38 | 11 май 2019
Обновен: 19:57 | 24 март 2024

Експерт: Здравеопазването се нуждае от революционна промяна

В петък във Варна беше открита 29-ата годишна асамблея на Интернационалната медицинска асоциация

По материала работи: Борис Проданов
Експерт: Здравеопазването се нуждае от революционна промяна

Нужна е революционна промяна в организацията на българското здравеопазване. Това заяви президентът на Интернационалната медицинска асоциация "България" проф. Красимир Методиев, цитиран от БТА. В петък беше открита 29-ата годишна асамблея на организацията край Варна. Форумът събра над 280 специалисти от цял свят, които ще дискутират проблеми в три направления.

 

"Разпределението на здравните заведения в страната трябва да се промени. Добър пример е Израел, където населението е около 9 милиона души, а болниците са под 30, докато у нас лечебниците са повече от 400, а хората са с 2 милиона по-малко. В Израел обаче организацията на здравеопазването е такава, че при нужда Спешна помощ е при пациента на втората минута, а до осмата може да бъде хоспитализиран", обясни Методиев.

 

Той подчерта, че в момента в България има болници с пълен екип лекари, които обслужват съвсем минимален брой пациенти, което е недопустимо. По думите му е редно излишните неща в системата да бъдат безжалостно изрязани.

 

"За да бъдат хората обезпечени обаче трябва да има медицински центрове, които да са добре оборудвани, да имат и модерни лаборатории, които да поемат първата помощ и първичната диагноза, разпределението на пациентите. Такава стъпка ще намали и опашките пред спешните центрове в болниците. Спрямо труднодостъпните райони също трябва да се подходи прагматично, като там, където през зимата достъпът е затруднен, да има здравни заведения, които могат цялостно да обслужват населението. За организацията на системата можем да ползваме примера на Румъния, която в момента е модел за целия ЕС", посочи Методиев.

 

Експертът допълни, че ако страната ни не вземе мерки, след няколко години здравеопазването у нас може окончателно да рухне, като се има предвид многото излишни разходи, възрастта и структурата на населението. 

 

Още по темата: От Варна започва написването на учебник по контратероризъм

Коментари

Новини Варна