IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:04 | 19 август 2019
Обновен: 03:48 | 24 април 2024

БСП и ДПС не се разбраха за секретарското място в ОИК

Крайното решение ще е на ЦИК и то трябва да стане известно до седмица

По материала работи: Пламен Янков
БСП и ДПС не се разбраха за секретарското място в ОИК

Снимка: Пламен Гутинов.
 

Съставът на Общинската избирателна комисия(ОИК) във Варна за местните избори на 27 октомври бе определен с изключение на длъжността „секретар“. Причината бе, че за тази позиция кандидати представиха 2 партии.   Коалиция „БСП За България“ предложи Мария Тодорова, която е с опит на тази длъжност. От своя страна ДПС издигна кандидатурата на Орхан Мехмед.
 

В своето изказване Иван Иванов от „БСП За България“ каза, че неговата партия няма как да отстъпи от секретарското място, още повече, че е втора политическа сила в морския град. От ДПС отказаха да влязат в полемика, но подчертаха, че държат на това място. При това положение според регламента Централната избирателна комисия трябва да посочи кой ще е секретар на ОИК – Варна, в едноседмичен срок, каза зам.кметът Пейчо Пейчев, който водеше консултациите.
 

В тях участваха представители на партия ГЕРБ, коалиция „БСП За България“, коалиция „Обединени Патриоти “, ДПС, „Воля“ и коалиция „Демократична България – Обединение“.
 

Решено бе съставът на ОИК – Варна, да включва 29 души – председател, двама негови заместници, 1 секретар и членове. От тях 11 ще са квотата на ГЕРБ, 9 от „БСП За България“, по 3-ма от „Обединени Патриоти “ и ДПС,  2-ма от „Воля“ и 1 от„ДБ – Обединение“. 
 

За председател на ОИК – Варна, бе посочен Велин Жеков от ГЕРБ, който е с опит на тази позиция. Негови заместници ще бъдат Мартин Пеев от „Обединени патриоти“ и адвокат Николай Наков от „Воля“.
 

Съставът на ОИК – Варна, за произвеждането на избори за общински съветници и кметове на 27 октомври ще бъде утвърден окончателно до седмица, стана ясно още на проведените консултации в община Варна.


Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна