IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
21:16 | 13 септември 2019
Обновен: 14:28 | 16 март 2024

Преговорите с България за Гоце Делчев били "изтощителни" за Македония

По материала работи: Слав Велев
Преговорите с България за Гоце Делчев били "изтощителни" за Македония

Различни аспекти на въпроса за значението на личността и работата на Гоце Делчев за историческата памет на двата народа бяха обсъдени днес на втория ден от заседанието на Македоно-българската съвместна експертна комисия, пише македонското електронно издание “МКД“ в материал, представен без редакторска намеса от агенция "Фокус".

 

Обсъждането на възможно съвместно честване на личността и работата на Гоце Делчев е било „изтощително“, според информация на Македонската информационна агенция (МИА, цитирана от „МКД“, но беше постигнат плодотворен, макар и малък напредък, така че членовете на Комисията да продължат да обсъждат въпроса, както и други отворени важни за Комисията въпроси в контекста на изграждането на добросъседски отношения между македонския и българския народ и двете страни.

 

Членовете на Комисията работиха над обмен на проекти, за да хармонизират препоръки за учебници за седми клас в Северна Македония и за шести клас в България.

 

„Съществуват сериозни различия в подхода и разбирането на средновековната история и в терминологията и използването на определени термини в учебниците, отнасящи се до средновековния период“, потвърдиха източници на Комисията пред МИА.

 

Въпреки различията, членовете на Комисията направиха някои забележки по отношение на общите проблеми, съществуващи в учебниците в двете страни и имаха възможността, както се казва, да си кажат един на друг какво ги притеснява.

 

Това, както казва Комисията, е много важно, за да се даде възможност на двете страни да развият усет за това как другата страна гледа и възприема миналото.

 

Вторият ден от седмото заседание на Двустранната мултисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси също определи датите за следващите срещи. Общоприето бе, че следващото заседание ще се проведе в средата на октомври, но точната дата остава отворена поради съгласуването на ангажиментите на членовете на комисията.

 

Софийската среща е продължение на предишната, проведена в Скопие през юни. Това е четвъртото заседание на Комисията тази година, като още две са насрочени до края на годината.

 

От предходните шест срещи пред правителствата на двете страни беше препоръчано съвместното възпоменание на св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самоил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в Република България, отнасящи се до Античността

 

Препоръките към двете правителства за Античността за учебниците за пети клас в българската образователна система и за шести в македонската образователна система бяха приети на последното заседание, проведено в началото на юни в Скопие.

 

Целта на срещите, както казва Комисията, е да се денационализира и деполитизира миналото. Комисията е създадена на паритетна основа за решаване на открити исторически и образователни въпроси в съответствие с член 8, параграф 2 от Споразумението за добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България, подписано на 2 август 2017 г. В нея има по седем членове от двете страни, президентът от македонска страна е Драги Георгиев, а от българска страна Ангел Димитров - първият посланик на България в Скопие.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна