Либералите на Острова обещават отмяна на Brexit
Това ще се случи, ако победят на парламентарни избори
Публикувана: 16 Sep 2019 | 16:11

Британската либерал-демократична партия зае още по-крайна позиция по темата Brexit и обеща да отмени развода с ЕС, ако бъде избрана на следващите парламентарни избори, пише Politico.

 

На конгрес на фракцията в неделя членовете гласуваха за възприемане на нова политическа линия, според която либерал-демократите ще водят кампания за оттегляне на нотификацията на Обединеното кралство, че иска да излезе от Европейския съюз – разбира се, ако има парламентарни избори преди да се проведе нов референдум.

 

"На първо място, либерал-демократите призовават народният вот да спре Brexit. Но ако първо се проведат общи избори, ние ще се изправим срещу уморените стари партии с недвусмислено послание за спиране на Brexit", се казва в съобщението на партията.

 

Анкетите предполагат, че е малко вероятно партията да спечели мнозинство на предстоящите общи избори. Подкрепата за либерал-демократите е около 18 процента, зад консерваторите с 33 процента и лейбъристите с 25 процента. Лидерът на партията Джо Суинсън също изключи възможността за присъединяване към коалиция с работническото движение, като заяви пред BBC, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин "няма да бъде изпратен на "Даунинг стрийт" 10 с гласовете на либерал-демократите".

 

Новоприетата политическа линия обаче затвърждава позицията на партията като най-твърдата срещу Brexit сред партиите от британския мейнстрийм. Това може да помогне да се привлекат избиратели, които са гласували за оставане в Съюза на референдума през 2016 година.

 

Въпреки че по график следващите парламентарни избори във Великобритания трябва да се проведат през 2022 година, има голяма вероятност за предсрочен вот заради парламентарната безизходица около Brexit. Премиерът Борис Джонсън обеща да изпълни волята на мнозинството и да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври, с или без сделка. Неговото искане за предсрочни избори бе отхвърлено на два пъти в парламента от неговите противници, които искат да отложат за пореден път Brexit преди да отидат до урните.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )